Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Smarta lösningar på dina 8 värsta matlagningsproblem

av Kokaihop
2014-December

Du har en fin idé och har gett allt, men trots höga ambitioner och stora ansträngningar gick något fruktansvärt fel. Det är helt naturligt. Ibland misslyckas man, och det händer även den bästa. Fast vad hjälper det när soppan smakar saltkar, såsen skiktar sig och köttbiten mer liknar en bit kol än kött? Hur du än vänder och vrider på det är du fast med en usel tallrik mat och ett dåligt humör.

Vissa saker kan du rädda. Ibland går det inte att rädda allt, men du kan tänka om och göra något annat av det misslyckade. De vanligaste misstagen är också lätta att förhindra i framtiden. För att du ska komma på rätt spår har vi samlat ett gäng smarta knep som du kan ta till för att till för att rädda situationen, och framförallt undvika att det händer igen. 
 

#1 Soppan blev för salt

Problem: Soppan smakar salt. Mycket salt.
Varför: Du slant med saltkaret.
Så gör du: Allt för salta soppor kan vara svåra att rädda. Börja med att prova ett gammalt kockknep: koka 1–2 skalade potatisar i soppan. Potatisen ska nämligen suga upp överflödigt salt. När sältan är lagom i soppan plockar du bara upp potatisen. Du kan också prova att reducera sältan genom att smaka av soppan med socker och vinäger. Funkar inget av knepen återstår helt enkelt bara att spä ut vätskan mer. Du får visserligen en massa soppa, men du slipper åtminstone servera en soppa som bara smakar salt.
 

#2 Såsen har skurit sig

Problem: Såsen skiktar och skär sig.
Varför: En majonnäs, aioli, bearnaise eller hollandaise skär sig för att du i den försöker förena de oförenliga fett och vatten. En mjölkbaserad sås skär sig för att mjölksockret separerar. Du kan ha haft för mycket vatten, mjölk eller grädde i såsen och kokat den för hårt.
Så gör du: Skuren bearnaise/majonnäs/aioli/hollandaise: En skuren sås av den här typen är ganska enkel att rädda. Lägg en äggula i en ren skål och tillsätt lite i taget av den skurna såsen under kraftig omrörning. Skuren gräddsås: Den här typen av sås är betydligt svårare att rädda. Den kommer aldrig att gå ihop sig helt, men om du tillsätter mer grädde eller creme fraiche märks det inte lika tydligt att den är sprucken. I framtiden, tänk på att ha i mjölkprodukterna mot slutet och att inte koka såsen för hårt och länge.
 

#3 Flottig och mjuk frityr

Problem: Den friterade maten blev mjuk och oljig och inte alls sådär frasig.
Varför: Oljan var inte tillräckligt varm eller så försökte du fritera för mycket på en och samma gång. Oljan bör ha en temperatur på 180 °C. Om oljan är för kall kommer råvaran att absorbera oljan som en svamp. Resultatet blir oljigt och mjukt i stället för frasigt.
Så gör du: Tyvärr finns inte mycket du kan göra om du inte gillar oljedränkt mat. Åtminstone när det gäller kött och fisk. Grönsaker, potatis och rotsaker däremot kan du faktiskt fritera om. När du värmt upp oljan till rätt temperatur friterar du i omgångar med gott om utrymme - mer än du tror att du behöver.
 

#4 Klumpar i såsen

Problem: Irriterande klumpar i såsen.
Varför: Du tillsatte ingredienserna för snabbt eller vid fel temperatur.
Så gör du: För att få bort klumparna behöver du sikta såsen genom en fin sil. Låt såsen passera genom silen åtminstone en gång. Kvar får du en silkeslen sås utan klumpar. För att slippa krångla med silen nästa gång, se till att tillsätta ingredienserna långsamt och lite i taget och blanda, blanda, blanda.
 

#5 För mycket vin i grytan

Problem: Grytan smakar mer vin än gryta.
Varför: Kort och gott tog du i från tårna när du skulle tillsätta vinet. Kanske med tanken, hellre för mycket än för lite. När det gäller vin och matlagning kan du faktiskt få för mycket av det goda. Du vill allt som oftast inte dränka dina middagsgäster i vin.
Så gör du: Börja med att plocka ur kött och grönsaker ur grytan med en hålsked. Reducera såsen och tillsätt en ingrediens som tonar ner alkoholsmaken. Syran i tomatpuré kommer att bidra till att balansera ut vinets intensitet. Kycklingbuljong eller buljong av nötkött fungerar också. Reducera inte allt på en gång. Gör det i etapper. Häll över en del av såsen i en separat skål och reducera resten av såsen.
 

#6 Pastan klibbar ihop

Problem: Pastan liknar mest en stor boll i kastrullen.
Varför: Det fanns inte tillräckligt med vatten i kastrullen eller så var vattnet inte tillräckligt varmt.
Så gör du: Tillsätt lite olivolja och rör om i pastan. Servera gärna pastan med en tjock och krämig sås. För att förhindra att det händer igen se till att du har rikligt med vatten och att vattnet kokar innan du lägger i pastan. Fyra liter vatten per halvt kilo pasta är ett är en bra riktlinje. Kolla av pastan någon minut innan den ska vara klar. Tänk också på att pastan faktiskt fortsätter att lagas även efter att du hällt av vattnet, vilket gör att du hellre häller av pastan några sekunder för tidigt än för sent.
 

#7 Paneringen fastnar inte på fisken

Problem: Mer panering ligger kvar i stekpannan än sitter på fisken.
Varför: Du använde inte mjöl innan du hade ägg och ströbröd på fisken.
Så gör du: Märker du att panering inte fastnar på din första fisk, avbryt och börja om med en gång. Mjöl, ägg och ströbröd lyder regeln. Se till att du täcker varje filé i mjöl innan du har på ägg och ströbröd. Om du redan har stekt hela fisken, försök bara placera panering tillbaka på filén så gott det går. Nästa gång, för att slippa samma incident, följ riktlinjerna: mjöl, ägg och ströbröd. Se även till att stekpannan är tillräckligt varm innan du börjar steka.
 

#8 Köttet brändes 


Problem: Köttet blev svart.

Varför: Värmen var för hög eller så stekte du det för hårt och länge.
Så gör du: För vissa kötträtter, som glaserade revben, behöver lite bränt inte vara detsamma som katastrof. Är det inte alltför omfattande kan det till och med vara till din och köttets fördel. För övriga styckdetaljer kan du behöva en åtgärd för att du ska kunna servera köttet. Skär av den brända skorpan och gör en ny yta i form av en panering av ströbröd, olja och hackade örter. Ställ in köttet i ugnen igen och grilla på tills köttet fått en fin yta. Det blir kanske inte riktigt som du tänkte dig från början, men garanterat godare än att tugga i sig bränt kött. För att undvika problemet i framtiden: titta på temperatur och tid, lämna inte spisen när du steker och investera i en bra gjutjärnspanna.


Har du misslyckats med någonting när du lagat mat? Skriv till oss och berätta!
 

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB