Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

SMAKRESA - Italien & Piemonte

av Kokaihop
2022-Augusti

Italiens landsbyggd präglas av vackra landskap där vingårdar avlöser varandra. Varje vingård är unik tack vare sitt hantverk men även tack vare det klimat och jordmån som naturen bjuder på precis där. 

Detsamma gäller allt som odlas, vissa grödor mår bättre i vissa regioner. Vilket ger naturliga mat- och odlingstraditioner. Så är det naturligtvis i alla länder, men Italien är ett praktexempel i att visa upp sitt lokala hantverk och dess smaker. 

Piemonte, är en region i norra Italien. Piemonte, som betyder ”landet vid bergets fot” gränsar i norr till Alperna och Schweiz, i väster till Frankrike, i söder till Ligurien, i sydöst till Emilia-Romagna och i öster till Lombardiet. Man skulle kunna säga att här möter alpluften medelhavsklimatet.

klimat erna möter Medelhavet.

Regionen är en av Italiens stora vinregioner, mer än hälften ytan består av vingårdar. Att det ligger precis vid foten av Alperna omgiven berg är en viktig del därav namnet. Dimman från bergen är gynnsamma för vinodlingarna. Det svala klimatet gör att druvorna mognar långsamt vilket gör att de hinner utveckla ännu mer smak.

Druvor som odlas:
Blå: Barbera, Nebbiolo, Dolcetto, Brachetto, Freisa, Grignolino
Gröna: Moscato, Cortese, Chardonnay, Arneis, Erbaluce

Några kända viner härifrån är; Barbera, Barolo, Barbaresco och Dolcetto. 

Vinnamn kan ibland kännas lite rörigt. Många viner har ofta druvsortens namn samt att man adderar ett geografiskt tillägg. Exempelvis; Barberad´alba eller Dolcetto d´Asti. Sen kan ett vin innehålla flera druvsorter. Läs mer om Italiens sätt att namnge vin här. 

Piemonte är även en rik region när det kommer till matkultur. Varje dal i regionen har sina lokala stoltheter.
Paprika från Costigliole d’Asti och Carmagnola, purjolök från Cervere, lök från Ivrea, sparris från Santena, kronärtskockor från Nizza Monferrato, lamm och kalv, tultei och fondue, krås, romchoklad från Cuneo, krumirikakor från Casale, hasselnötschoklad från Alba, bônet, en dessert gjord på mandelkakor samt den vita tryffeln.

Mat är en viktig del här. Förutom bra förhållanden att odla så ligger även Universitetet för gastronomisk vetenskap samt den region i Italien med flest Michelinrestauranger.

shutterstock_604559387.jpeg

Här har vi valt några druvor.

Druvan DOLCETTO - den lilla söta
Vinerna på druvan är fruktiga, saftiga och generösa med mjuk syra och passar till maträtter med milda smaker, viss sötma, och/eller gräddigt och krämigt. Passar gärna ihop med solmogna tomater, balsamvinäger, morötter, rotfrukter etc.

Förslag på maträtter till dolcettoviner:
- Kyckling, valnötter och ruccola
- Parmesan, panchetta och äggula
- Tomater, buffelmozzarella, färsk basilika och balsamvinäger
- Köttfärs, vitlök, bechamelsås och morötter
- Prosciutto crudo med fikon och pinjenötter

Druvan NEBBIOLO 
Kungen av Piemonte, druvan nebbiolo, är klurig att odla och mognar mycket sent. Skalet är tunt och ger inte mycket färg åt vinerna. 
Vinerna har oftast mycket karaktär med doft av röda bär, viol, tjära, tryffel och höstskog och matchas gärna till mustig mat med just svamp, tryffel och vilt. 

Förslag på smak och mat till nebbioloviner:
- Svamp i alla former, vilt och parmesanost
- Lamm, örter, vitlök, fänkål och timjan.
- Sardeller, kapris, oliver och körsbärstomater
- Zuccini, aubergine, parmaskinka och ricotta.
- Svart tryffel, spenat, äggula, olivolja och parmesan.

Druvan BARBERA 
Barbera är en av de mest odlade druvorna i Italien. Man kan hitta den sparsamt i andra regioner i norra Italien men Piemonte är druvans hem och ursprung.
Barberavinerna passar fint till det mesta i det italienska köket och är ett tacksamt vin att servera. Extra bra blir det med lite syrliga rätter med till exempel tomat, kapris eller citron som möter syran i vinet. 

Förslag på smak och mat till barberaviner:
- Fransyska, rotselleri, morot & vitlök.
- Tomat, prosciutto, mozzarella, pinjenötter och purjolök.
- Grillade grönsaker och salsiccia smaksatt med vitlök
- Kapris, olivolja och tomat.  

Och det kanske viktigaste att komma ihåg när det handlar om smaker. Det finns rekommendationer, men det finns inget rätt och fel. Det du tycker är gott är gott!

 

  • vin
  • vintips
  • italien
  • piemonte
  • matresa
  • matkultur
  • lively

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB