Sill VS Strömming
Vad är vad egentligen?
Olika benämningar beroende på vart de fiskas, gränsen brukar dras vid Kalmar. Man kan även kalla dem för Östersjösill och Nordsjösill, det hade varit mindre rörigt.
Strömming (Östersjösill) - fiskas i östra Östersjön till Bottenhavet - leker på våren.
Sill (Nordsjösill) - fiskas på västkusten - leker på hösten. Borde vi äta mycket mer av.
Det är alltså samma fisk, men beroende på miljön de levt i så har de utvecklats lite åt olika håll. Så samma fisk men med små, små skillnader i salthalt, storlek och smak.
Strömming vs sill
Vad vi själva lägger in i benämning beror lite på vart vi kommer ifrån. Stekt strömming och inlagd sill - det klingar bäst för de flesta. Men stekt sill funkar såklart precis lika bra.
Vad vi än kallar den så är det en himla god och prisvärd fisk. Ändå glömmer man bort den ofta. Jag fantiserade om strömming mycket när jag var gravid, man ska helst inte äta så mycket av den då. Ville ha det jämnt, och nu glömmer jag bort den igen.
Vad är Sillflundra /Strömmingsflundra
Det är två filéer som läggs ihop och tillagas. Vanligtvis paneras de lätt och steks. Alltså ett sätt att tillaga/servera.
Böckling
Böckling är sill/strömming som saltats och varmrökts, helst med lövträved och enris. Mycket gott!
Vilken skall vi välja?
Det finns ofta ett långt svar som berör bestånd, hav, fiskemetoder, spårbarhet, val av bränsle ect.
Sen finns det ett kort och enkelt svar tar hänsyn till alla viktiga aspekter.
Välj alltid MSC (om den är viltfångad) eller ASC (om den är odlad) och gärna även KRAV-märkt.
Indragen MSC-märkning
Den 1/12 2020 fick ett antal MSC-certifierade fiskerier på sill och blåvitling från Nordostatlanten sina MSC-märkningar indragna. Detta på grund av att man itne kunde komma överens om fiskekvoter, dvs hur mycket man får fiska. Det är synd, men ack så viktigt att vi konsumenter fortsätter att efterfråga MSC-märkt sill och visar att vi bryr oss om att fisket sker på ett hållbart sätt.
Farlig att äta?
Barn, gravida och ammande skall inte äta Östersjösill (strömming) för ofta. Man rekomenderar 2-3 ggr per år. Den inlagda sill vi köper i butik är alltid Nordsjösill (enligt Livsmedelsverket)