Under julen handlar vi mycket mat, kånkar hem mycket mat, lagar mycket mat, äter mycket mat och även slänger mycket mat.
Vi äter också ofta av samma mat i flera dagar. Maten åker in och ut ur kylen, står framme länge och varmhålls. Det är inte alltid enkelt att veta hur bra maten mår efter några dagars aktivitet.
Med lite planering, bra knep och rätt förvaring kan vi få maten att stå sig längre.
Lukta och smaka - det brukar räcka gott för att avgöra om något är bra eller dåligt. Men julmat utsätts för lite tuffare prövningar än vanlig mat som har stått länge i kylen. Så det bästa är att försöka tänka efter innan och ge vår julmat de bästa förutsättningarna.
I normala fall då maten inte står framme långa stunder och upprepade gånger i rumstemperatur håller den ofta betydligt längre. Genom att lägga upp lite mat åt gången i nya rena skålar, använda rena serveringsbestick och alltid tvätta händerna innan du hanterar maten, kan du faktiskt förlänga hållbarheten en hel del.
Några råd för julmaten
Så länge håller julmaten (om den har hanterats bra)Janssons frestelse håller 2-3 dagar i kylskåp. |