Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Så länge håller julmaten

av Kokaihop
2023-December

Under julen handlar vi mycket mat, kånkar hem mycket mat, lagar mycket mat, äter mycket mat och även slänger mycket mat. 
Vi äter också ofta av samma mat i flera dagar. Maten åker in och ut ur kylen, står framme länge och varmhålls. Det är inte alltid enkelt att veta hur bra maten mår efter några dagars aktivitet. 

Med lite planering, bra knep och rätt förvaring kan vi få maten att stå sig längre. 

Lukta och smaka - det brukar räcka gott för att avgöra om något är bra eller dåligt. Men julmat utsätts för lite tuffare prövningar än vanlig mat som har stått länge i kylen. Så det bästa är att försöka tänka efter innan och ge vår julmat de bästa förutsättningarna.

I normala fall då maten inte står framme långa stunder och upprepade gånger i rumstemperatur håller den ofta betydligt längre. Genom att lägga upp lite mat åt gången i nya rena skålar, använda rena serveringsbestick och alltid tvätta händerna innan du hanterar maten, kan du faktiskt förlänga hållbarheten en hel del.

Några råd för julmaten

  • Tvätta alltid händerna innan du hanterar maten.
  • Laga inte mat till andra om du är eller nyss har varit magsjuk. Risken är annars att du för smittan vidare.
  • Ta inte fram mer mat på julbordet än vad du tror ska gå åt. Lägg upp lite i taget och fyll på efter hand.
  • Lägg inte upp för mycket på tallriken, ta hellre om. Man sparar inte gärna mat som blivit över på tallriken.
  • Kyl ner tillagad julmat som inte ska ätas med detsamma. Små mängder mat kan du ställa i kylskåpet direkt, större mängder bör du först kyla ner, till exempel i ett vattenbad eller utomhus kalla vinterdagar.
  • Frys in den mat du inte kommer att äta i mindre förpackningar. Då kan du enkelt ta fram den mat du behöver. Kanske har du rent utav mat även efter nyår.

Så länge håller julmaten (om den har hanterats bra)

Janssons frestelse håller 2-3 dagar i kylskåp.

Inlagd sill håller cirka 10 dagar i kylskåp (max + 8 grader) Sill i krämig sås har något kortare hållbarhet än sill i tunnare inläggning.

Sillsallad håller 2-3 dagar i kylskåp.

Julskinka, griljerad, håller ungefär 1 vecka i kylen
(max + 8 grader)

Gravad lax håller normalt i 1-2 veckor i kylskåp. I frysen håller den åtminstone tre månader.

 

  • julmat
  • julmatrester

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB