bild av Kokaihop

Så mycket julmat går åt

av Kokaihop
2015-April

Julbord

En julbordsportion är cirka 500 gram. Av ett recept för fyra personer blir det ungefär 10-12 bufféportioner. Sedan gäller ju regeln: Desto fler rätter på bordet, desto mindre portioner av varje rätt. För en person går det åt ungefär så här mycket mat till jul.

Julbordsrätt Mängd 
Prinskorv  3 st (60 g)

Skinka

50 g
Hårdost 25 g
Julkorv 50 g
Lax, rökt eller gravad i skivor 50 g
Hårt bröd 15 g
Sill, 3 sorter 50-75 g totalt
Sillsallad 2 msk, 50 g
 Löjrom, stenbitsrom, sikrom  15 g
 Små köttbullar  6 st (80 g)
 Janssons frestelse  70 g
 Dessertost  15-25 g
 Varmrökt lax  50 g
 Gravlaxsås  2 msk (30 g)
 Mjukt bröd  50 g
 Rökta produkter, kallskuret  50 g
 Gräddfil 0.25 dl (20 g)
Potatis  75 g
Grönsallad  50 g
Rödkål  50 g

Dryck

Beräkna två glas vin per person, eller en halv flaska. Om vinet inte serveras, utan står ute på borden, brukar det ofta gå åt en halv flaska per person. Blanda upp med många flaskor vatten och öl på borden, både mellanöl, starköl och lättöl och självklart alkoholfria alternativ.

Dryck  Antal Så mycket kan du räkna med
Kaffe, 500 g 50 koppar 1 kopp / person efter maten
2-3 koppar / person till kak- & tårtkalas
Te, 100 g  50 koppar 1 kopp / person efter maten
2-3 koppar / person till kak- & tårtkalas
Glögg, 1 flaska
(75 cl)
 7 muggar (1 dl)  1 mugg/person
Vin, 1 flaska (75 cl)

5 glas
(1.5 dl/glas)

2-3 glas / person
eller halv flaska
Vin, 1 box (3 liter) 20 glas
(1.5 dl/glas)
 
Starkvin, 1 flaska (75 cl) 12-14 glas
(0.5 dl/glas)
   
Snaps, 1 flaska (75 cl) 18 glas (4 cl/glas) 2 snapsar/person

 

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2019 Middagsfrid AB