Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Michael Krantz

Så mycket julmat går åt

av Kokaihop
2023-December

Julbord

En julbordsportion är cirka 500g. Några äter mer och andra äter mindre. Ett recept för fyra personer blir ungefär 10-12 bufféportioner. 

Bra att tänka på:

  • Vilka rätter och hur många rätter som serveras. Desto fler rätter på bordet, desto mindre portioner av varje rätt.
     
  • Vilken tid på dagen äter man julbordet och hur mycket tid finns? Vi äter ofta lite mindre till lunch än middag. Äta innan eller efter Kalle? Skall gästerna skynda vidare eller har man hela dagen tillsammans.
     
  • Vilka är gästerna? Stora, små, matglada eller lite mer återhållsamma. 

Tips för att få maten att räcka längre och till fler: 

  • Har man ett stort julbord så tänk på hur ni placerar maten. Det man har mycket av placeras i början.
     
  • Lägg upp lite mat i taget, då håller den bättre och räcker längre. Det är också lättare att spara maten om den inte stått framme.
     
  • Lägg upp maten på lagom stora uppläggningsfat, använd inte för stora serverinsbestick och även tallrikarna kan vara storlek mindre. Vi kan gå flera gånger.
     
  • Kom ihåg att förvara maten i kallt kylskåp, ca 4-5 grader, då håller den länge. Ha en låda på altan/balkong så att maten snabbt kan kylas ner innan den åker in i kylen igen. 
     
  • Frys snabbt in mat som inte går åt och packa i platta paket som är lätta att tina. Det mesta går utmärkt att frysa.

Snittmängd för en person på ett julbord.
 

Julbordsrätt Mängd 
Prinskorv  3 st (60 g)

Skinka

50 g
Hårdost 25 g
Julkorv 50 g
Lax, rökt eller gravad i skivor 50 g
Hårt bröd 15 g
Sill, 3 sorter 50-75 g totalt
Sillsallad 2 msk, 50 g
 Löjrom, stenbitsrom, sikrom  15 g
 Små köttbullar  6 st (80 g)
 Janssons frestelse  70 g
 Dessertost  15-25 g
 Varmrökt lax  50 g
 Gravlaxsås  2 msk (30 g)
 Mjukt bröd  50 g
 Rökta produkter, kallskuret  50 g
 Gräddfil 0.25 dl (20 g)
Potatis  75 g
Grönsallad  50 g
Rödkål  50 g

Dryck

Beräkna två glas vin per person, eller en halv flaska. Om vinet inte serveras, utan står ute på borden, brukar det ofta gå åt en halv flaska per person. Blanda upp med många flaskor vatten och öl på borden, både mellanöl, starköl och lättöl och självklart alkoholfria alternativ.

Dryck  Antal Så mycket kan du räkna med
Kaffe, 500 g 50 koppar 1 kopp / person efter maten
2-3 koppar / person till kak- & tårtkalas
Te, 100 g  50 koppar 1 kopp / person efter maten
2-3 koppar / person till kak- & tårtkalas
Glögg, 1 flaska
(75 cl)
 7 muggar (1 dl)  1 mugg/person
Vin, 1 flaska (75 cl)

5 glas
(1.5 dl/glas)

2-3 glas / person eller halv flaska
Vin, 1 box (3 liter)

20 glas (1.5 dl/glas)

 
Starkvin, 1 flaska (75 cl) 12-14 glas
(0.5 dl/glas)
   
Snaps, 1 flaska (75 cl) 18 glas (4 cl/glas) 2 snapsar/person

 

  • julbord
  • svinnsmart
  • portionsberäknare
  • julmat
  • jul

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB