bild av Kokaihop

Popcorndagen 19 januari

av Kokaihop
2015-April

Tänker du varma, salta och med lite smält smör och i biosalongens mörker? Inte för inte är popcorn ett av våra mest uppskattade snacks - fluffiga och gulvita i all sin härlighet. För ingen tackar väl nej till en skål nypoppade korn?

Ja, sedan var det ju det där med nyttigheten. Studier har visat att popcorn är minst lika nyttiga som både grönsaker och frukt. Popcorn är nämligen naturligt fettsnåla och fulla med fullkorn och antioxidanter, hundra procent obearbetat fullkorn för att vara exakt. En enda portion popcorn ger upp till 70 procent av vårt dagliga behov av fullkorn.

Popcorn är generellt sett ett smalt och fettsnålt alternativ till många snacks som chips och jordnötter. Rätt poppade är de väldigt fettsnåla, men även om du poppar dem i olja och ringlar lite smält smör över dina popcorn kan du gott njuta av dem med rätt gott samvete. Poppa loss säger vi!
 

Visste du att …

… svenskar äter mest popcorn i Europa. Vi äter omkring 10-12 liter per person och år. Totalt 3700 ton popcorn per år sätter vi i oss i Sverige.

… amerikanerna mumsar i sig runt 70 liter popcorn per person och år. Det blir 17 miljarder liter poppade popcorn på ett år. Det lär räcka för att fylla Empire state building 18 gånger om.

… Christopher Columbus ska vara den första att introducera popcorn till européerna där i slutet av 1500-talet.

… popcorn lär kunna nå en höjd på 3 meter när de poppar.

… det sägs att många biografer i USA gör en större vinst från popcorn än de gör från biljettförsäljningen.

 

Varför poppar popcorn?

Popcorn poppar när skalet sprängs av het vattenånga i kärnan. Opoppade popcorn består av en kärna av fuktig stärkelse och ett tätt skal. När du hettar upp popcornen blir fukten i kärnan till ånga och skapar ett tryck inne i popcornet. Till slut spricker skalet med ett ”popp". När majskornen hettas upp sprängs alltså skalet av ångtrycket och bildar fluffiga gulvita tilltugg.

 

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB