Billig och onyttig snabbmat eller en läcker gourmeträtt? Pizzan har länge varit ett omtvistat inslag på det svenska middagsbordet. Men faktum är att en välbakad pizza med fina råvaror är en riktig matupplevelse. Bakar du din egen pizza från grunden med bra råvaror har du en äkta gourmetmåltid.
Doften av nygräddat bröd, ugnsvarma tomater och smält ost sprider sig i köket. På en pizza ingår så gott som alltid tomat, ost och örter. Sedan kan du variera din pizza precis som du vill med kött, grönsaker, fisk eller vad helst du tycker är gott. Fantasin sätter gränsen! Det finns säkert lika många varianter av pizzor som det finns pizzabagare. Men det finns några klassiker i pizzaköket som alltid funkar.
Vi bjuder på tips och härliga recept på en italiensk klassiker. Lyxigast av allt är att du kan få din pizza precis som du vill!
Hitta din favoritpizza bland massor med härliga pizzarecept.
Tips!Pizzor brukar ofta bakas runda och tallriksstora som portionspizzor. Men du kan lika gärna baka din pizza på stora plåtar och skära i bitar eller baka den i tjocka i pannor, som pan-pizza. Eller varför inte baka minipizzor och servera som förrätt, tilltugg eller snacks? |
Pizzadegen är a och o. Lyckas du med degen är halva jobbet gjort. Här är ett gott och enkelt recept på pizzadeg. Hitta ditt favoritrecept på pizzadeg här.
Tomatsåsen kan du antingen göra neutral i smaken eller krydda upp ordentligt med goda örter och vitlök. Recept på god tomatsås till pizza hittar du här.
Välj ost med omsorg. En ost av god kvalitet på pizzan skiljer den från mängden.
Hur mycket pålägg du ska lägga på pizzan kan vara knepigt att lista ut. Här har vi samlat några mängder som kan fungera som lite vägledning.
Mängderna nedan är tänkta som huvudpålägg, väljer du att lägga många olika saker på pizzan tar du förstås mindre mängd av varje.
Tips!Servera en god pizzasallad eller en läckert krämig coleslaw till din pizza. |
Margherita är en av de äldsta och kanske mest välkända pizzorna. Lättlagad och god i all sin enkelhet. Margharitan är en patrotisk italiensk pizza i de italienska flaggfärgerna av tomatsås (rött), mozzarella (vitt) och basilika (grönt). Pizzan ska ha fått sitt namn efter drottning Margherita, kung Umbertos gemål.
Vesuvio är god och lätt att få till. Med en lyxig skinka på toppen blir den en delikatess. Vesuvion är en klassisk pizza med tomat, ost och skinka. Lyxa till det med skivade färska tomater och byt ut oreganon mot färsk basilika.
Cacciatore som betyder jägare på italienska är en ganska ovanlig pizza i det svenska pizzaköket. Enligt traditionellt italienskt recept är en cacciatore täckt med tomat, ost, skivad italiensk salami, kalamataoliver och kapris.
Bussola är en vesuvio i grunden med räkor som extra topping.
Capricciosa är en av de mest klassiska pizzorna med tomatsås, ost, skinka, och svamp.. I Rom toppar man capricciosan med kronärtskocka, kokta ägg och prosciutto.
Calzone är en inbakad vesuvio kort och gott. I det italienska köket däremot räknas inte calzone som en pizza, utan en egen maträtt. Namnet calzone kommer av italienskans calza, som betyder strumpa. Vanligaste fyllningen i calzonen är tomat, ost och skinka.
Al tonno betyder tonfisk och det just vad den här pizzan toppas med. Ingredienserna är vanligtvis tomatsås, tonfisk, lök och ost.
Hawaii toppar du med tomatsås, ost, skinka och färsk eller konserverad ananas.
Banan och curry är toppad med, som namnet avslöjar, med just bland annat banan och curry.
Quattro stagioni betyder fyra årstider på italienska. Pizzan består, förutom tomat, ost oliver av, ytterligare fyra ingredienser som täcker en fjärdedel var av pizzan. I Italien innehåller en quattro stagioni oftast samma ingredienser som en capricciosa.
Marinara är en försvenskad variant på en pizza med skaldjurstopping och sardeller. I italien däremot är marinaran en väldigt enkel pizza som, namnet till trots, inte innehåller varken skaldjur eller ost.
Quattro formaggi är en pizza med fyra sorters ost.
Kebabpizza toppar du med kebabkött, lök, färska tomater, fefferoni och två olika såser, en vit mild sås och en röd och stark. I takt med att kebab blev allmänt spridd som snabbmat i Sverige började man att lägga kebabkött på pizzan.
Oxfilépizza toppar du med oxfilé och bearnaisesås. Bearnaisesåsen lägger du på antingen före eller efter gräddningen.
Provencale är en oxfilépizza med färska tomater, paprika och vitlök.
Mexicana är en pizzavariant vars huvudingrediens är köttfärs. Dessutom är den toppad med starka kryddor och grönsaker.
Caruso är en pizza med tomat, ost, salami och paprika.
Visste du att......den äldsta pizzan och ska ha ätits redan på 1730-talet i Italien och går under namnet frutti di mare som betyder ”havets frukter”. Pizzan har fått sitt namn för att den åts av hungriga fiskare, och inte på grund av att ingredienserna kommer från havet som man kanske skulle kunna tro. En äkta marinara innehåller inget annat pålägg än tomat, vitlök, oregano och olja, och ingen ost. |