Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

När julgodiset blir PERFEKT 👌

av Kokaihop
2017-December

👌 Den PERFEKTA Knäcken

  • Hur godissugen du än är så dubbla inte recepten - det blir sällan bra. Koka hellre två omgångar eller två kastruller samtidigt.
  • Den vanligaste frågan när det kommer till knäck brukar vara hur länge den skall koka? Ju vidare kastrull desto snabbare går det att koka. Annars brukar det enkla svaret vara att göra kulprovet.
  • Kulprovet - Droppa ner lite knäck i ett vattenglas. Låt det svalna och rulla den sedan till en kula.
  • Termometer - Allra bäst är dock att använda en termometer, och därmed kunna välja hur man vill ha sin knäck.

Mjuk               120°

Mellanhård     124°

Hård               128°C

  • Du vet säkert att knäcken blir hårdare ju längre den får koka. Men visste du att den även smaken ändras ju varmare smeten får bli? En knäck som är 120° smakar smörigare, medan en knäck som kokat längre är sötare eftersom sockret har karamelliserats.

När man skall hälla knäck i formarna:

  • Smörj plåten och tryck till formarna så att de står stadigt.
  • Häll över knäcken i en såssnipa eller liten kanna.
  • Häll i lite åt gången och fyll på kannan eftersom så är det enklare att häll.

👌 Den SEGASTE kolan

Kola är inte konstigare än smör, grädde och socker. Ändå kan resultatet bli så olika. Så ett bra tips är att addera lite glukossirap som minskar risken att kolan sockrar sig.

  • Rör bara i början så att sockret löser sig, sen lägger man bort vispen och låter kolan småputtra själv.
  • När är den klar? Återigen är det enklast att använda termometer. Vid 123°C får man en mjuk och fin kola.
  • Nu kan du smaksätta den, och det fina med kola är att man kan gå åt vilket smakhåll som helst.
  • Häll upp den och låt svalna i en bakplåtsklädd form. När det sedan är dag att skära upp den så tänk på att det är mycket enklare att klippa kolan än att skära den.

👌 Den GODASTE fudgen

Fudge är som en typ av kola fast den är mjukare och lite grynigare i konsistensen.Tricket för att få den rätta, lite mjukare konsistensen på fudge är att blanda ner lite choklad och smör när den kokat klart och sedan röra den kall.

  • Rör mycket i början så att sockret löser upp sig.
  • Lägg sedan undan vispen på och låt det puttra på medelvärme i lugn och ro.
  • När den kommit upp till 122°-123°C så dras den från värmen.
  • Häll i hackad choklad och smör och börja återigen röra tills den börjar svalna.
  • Knöla till ett bakplåtspapper och lägg i en form. Häll ner fudgen i en form med bakplåtspapper.

👌 Den KRÄMIGASTE tryffeln

Vad är egentligen en tryffel?  Det är en enkel chokladsmet som man egentligen smaksätter och formar hur man vill. En klassisk tryffel är dock vanligtvis rund likt svampen.

  • Att smälta chokladen i vattenbad behövs inte utan hacka ner chokladen och häll kokande grädde över den, rör runt så smälter den fint.
  • Låt tryffeln svalna och stelna innan ni börjar forma den.
  • Vill ni rulla den i kakao så se till att mjöla ner händerna i kakao så att det inte kladdar.

Nu behöver vi inte säga lycka till med godisbaket. Ni har stenkoll 🙌  Så GOTT godisbak på er!

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB