Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Matredaktionen testar 👉🏼 Vägen till den perfekta fiskpaneringen!

av Kokaihop
2021-Januari

Panerat kan vara fantastiskt men det kan även vara en ganska sorglig historia. Små detaljer som gör stor skillnad. Vi vill ha den gyllene färgen, smörsmaken och knastret när man biter igenom.  

En favoriträtt hos både stor och liten. Panerad fisk är även ett bra sätt att variera vilken matfisk vi väljer. 
Barn som gillar fiskpinnar - jag tror inte de har något emot att testa en ny vitfisk där under paneringen. Vi är nämligen fortfarande ganska dåliga på att bredda vilka fiskar vi väljer. 

FISK
Välj MSC-märkt fisk! Spelar det någon roll för paneringen? Svar JA! Alltid MSC-märkt. Är det ett bra tillfälle att testa någon annan fisk än de vi brukar köpa - ABSOLUT!


STRÖBRÖD
Att göra eget ströbröd är enkelt, resurssmart och blir godare. Det är även enklare att anpassa smak samt olika livsmedelspreferencer som gluten, laktos eller vegan.
- Ta ett par skivor bröd, dagsgammalt eller färskt, och mixa till smulor. Klart.
- Man kan använda olika sorters bröd, surdeg och fröbröd är goda exempel. Ta tillvara på det som finns hemma. 
- Ibland passar lite större smulor och ibland lite mindre.

PANKO, cornflakes, kokos & sesam
Panko är ett asiatiskt ströbröd med lite större, luftigare flingkaraktär. Det är dock inte glutenfritt vilket många verkar tro. Andra goda och knapriga alternativ som är glutenfria är krossade cornflakes, kokos & sesamfrön. Eller varför inte testa att blanda.

SALT
Salta fisken så drar den ihop sig och blir lite fastare att jobba med.  Snabbsalta eller låt ligga i saltlag en stund.
- Snabbsallta - strö över lite salt och låt ligga några minuter.
- Saltlag - Blanda 1 dl salt till 1 liter vatten. Låt fisken ligga och dra  1 timme. Ta upp, låt rinna av och torka innan panering.

TRE TALLRIKAR
Det första med vetemjöl. Det andra med ett lättvispat ägg. Det tredje med ströbröd.
Vill man smakssätta brödsmulorna så går det fint. Gott att blanda ner kryddor, frön, hackade nötter eller finriven hårdost. 

LÅT FISKEN VANDRA FRÅN FAT TILL FAT
Vänd/rulla fisken i mjöl, sedan i ägg och
slutligen i ströbröd.  

SPIS & PANNA
Spisar, plattor och pannor - alla lever de sitt eget liv. Du känner din spis bäst, så stirra er inte blinda på recept utan lite på er kunskap. Det pratas ofta om tjockbottnad panna - det är en fördel eftersom värmen fördelas jämt och det är då enklare att få ett bra stekresultat. 

STEK
Hetta upp rapsolja och en klick smör i en stekpanna. Lägg i fisken när smöret har tystnat. Lägg ner några bitar i taget så att inte pannan kyls ner.  Så fort paneringen har fått färg så vänd på fisken. Det går fort att tillaga fisk.

TERMOMETER & GRADER
Det är många som drar sig för att använda en termometer, men det är ett mycket bra verktyg i köket. 

Hur man vill ha sin fisk varierar, men våga testa lite olika. 
Vill man ha en saftig fisk som är rakt genom vit -  52-54 C° 
Vill man ha en glasig kärna- 48C° 

 

  • msc-märkt
  • MSC
  • msc-märkning
  • fisk
  • MSC-märkt i fiskdisken
  • matredaktionen testar

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB