Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

FRYSA & TINA BÄR - bästa tipsen!

av Kokaihop
2023-Juli

FRYSA IN BÄR

  • Bär som ska frysas in bör helst vara nyplockade för att behålla så mycket näring, form och smak som möjligt.
    Är de aningen mosiga så är det bättre att frysa in dem som mos/kompott. Addera då gärna en gnutta socker för bättre hållbarhet.
     
  • Rensa bort dåliga bär, skölj försiktigt om det behövs och låt bären rinna av ordentligt.
     
  • Mjukare bär bör styckfrysas för att inte klumpa ihop sig. Det gör du genom att lägga dem på en bricka eller liknande som du ställer i frysen. Lägg sedan över bären i burkar eller påsar. Man måste inte styckfrysa, men det gör det enklare att kunna ta fram lite i taget.
     
  • En del bär behöver lite socker för att smak och struktur skall bevaras bättre, t.ex jordgubbar. Sockret gör att smaken och strukturen bevaras bättre.
     
  • Sätt etikett eller frystejp och skriv vad det är, gärna med datum. Tänk på att det bara fäster på burken/påsen innnan ni fryst in. En god tanke, som kanske sällan blir av,  är att även skriva upp en lista på vad man har i sin frys. 


PLOMMON
De är enkla att frysa in. Bara att lägga i fryspåsar. Det går utmärkt att kärna ur och dra av skalen senare.

HALLON
Hallon är aningen sköra och mår bäst av att styckfrysas. Inget socker behövs.

JORDGUBBAR 
Allra bäst bevaras jordgubbar om de sockras en aning.  
0,5 till 1 dl socker per liter bär brukar vara lagom. Det kan även vara bra att skiva dem. 

BLÅBÄR
Trädgårdsblåbär behöver inte styckfrysas, medan vildvuxna tenderar att klumpa sig mer så här kan styckfrysning vara bra. Socker behövs inte.  

KRUSBÄR
Krusbär är tåliga, bara att frysa in direkt i en låda/påse. Behöver inte sockras.

VINBÄR
Röda, svarta och vita går fint att frysa in direkt i en låda/påse. Trevligt att frysa in hela klasar som man sedan kan lägga i en drink. Behöver inte sockras. Även svarta vinbärsblad är tacksamma att frysa in och använda i drinkar.

KÖRSBÄR
Tåliga bär - bara att frysa in direkt i en låda/påse. Behöver inte sockras.

LINGON 
Tåliga bär - bara att frysa in direkt i en låda/påse. Behöver inte sockras.
 

TINA BÄR

  • Bär mår bäst av att tina fort.
    Häll upp bären på fat och tina i rumstemperatur i cirka 30 minuter eller i kylskåp i 1-2 timmar. Tina längre om det behövs, men tänk på att bären inte bör bli rumsvarma. Stryckfrysta bär tinar snabbare än klumpfrysta.
     
  • För att undvika att bären blir mosiga och rinniga vid upptining, till exempel om de ska användas till dekoration, häll över lite maziena eller potatismjöl över bären innan du ställer in fatet i kylen.
     
  • Mjuka bär ändrar ofta karaktär vid infrysning och fungerar därför mindre bra till dekoration efter upptining.
     
  • Svenska, frysta bär behöver inte kokas efter upptining. Frysta, importerade bär bör helst kokas några minuter eftersom de kan vara förorenade med norovirus som orsakar vinterkräksjuka. Ännu en anledning att välja svenska bär.
  • bär
  • augusti
  • safta & sylta
  • blåbär
  • frysen
  • ta till vara på
  • bevara
  • hållbart

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB