Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

BLÅMUSSLOR - lättlagad lyx

av Kokaihop
2020-December

BLÅMUSSLOR
Blåmusslor är vanligt längs vår svenska kust, och något vi borde äta mer av. En mycket prisvärd festmåltid. 

De lever i tätt sammanpackade kluster på stenar, klippbottnar och andra fasta underlag. Man kan välja på vilda eller odlade musslor. Vildfångade musslor säljs vanligtvis i röda nät och odlade i blå.
Bägge kommer från hållbara bestånd och bidrar även själva med ett aktivt miljöarbete. Blåmusslor livnär sig genom att filtrera planktonalger och renar på så vis vårt havsvatten. 

Planktonalger kan periodvis under året vara giftiga. Alla musslor som säljs kontrolleras noggrant, men vill man själv plocka musslor så bör man kontrollera hur de mår. Förut kunde man ringa Fröken Mussla, men nu kan man få svar hos Länstyrelsen. 

Är det blå BLÅMUSSLOR, dvs mår de bra? 
Väljer vi de MSC-märkta så mår de mycket bra. Vi kan även välja Krav-odlade och ASC-märkta.

Fångstmetoder
Musslor skördas för hand eller med skrapor. Undvik allt som innefattar skrapa då det orsakar skador på botten och förstör miljön för andra djur. 

Resurssmart & Näringsrikt
Musslor är både resurssmarta och näringsrika. De är fyllda med vitamin B12, zink, järn och selen. Så ett bra komplement till någon som äter mestadels växtbaserat. Resurssmarta eftersom allt på djuret nyttjas. 

Musselskal
Mat i skal får oss att äta mer långsamt, vilket är bra då de flesta av oss äter för fort för vad våra magar uppskattar. Att äta långsamt förbättrar både matsmältning och att vi hinner smaka och uppskatta det vi äter. 

Sen är skalen även användbara. Knacka sönder dem och blanda ner i rabatter och pallkragar. De luftar upp jorden och tillför kalk.  Man kan även lägga dem i krukor som skydd mot solen, dekorativt och skuggar jorden en aning.

Tillagning & Ta till vara
Många tror att det är krångligt med musslor, vilket det inte är. Det enda man skall tänka på är att inte ta med de som är döda. Alltså de som är trasiga eller som inte stänger sig när man knackar dem mot bordet.  
Det är ganska tydligt vilka det är. 

Musslor lever inte i sand på samma sätt som Hjärtmusslor så de behöver inget sandbad, men vill man vara på den säkra sidan så kan de ligga i vatten 30 minuter.
Du kan frysa kokta musslor. Frys överblivet spad separat.

Moule
1 kg blåmusslor, MSC-märkta
3-4 klyftor vitlök
1 gul lök
2-3 dl vitt vin (torrt)
1-2 dl vispgrädde
oljasalt & peppar
några kvistar timjan
hackade örter, gräslök 

Aioli 
3 klyftor vitlök
2 äggulor
2 tsk citron, pressad
2 tsk dijonsenap
1-2 dl rapsolja (neutral i smaken)
1 nypa salt
även gott att blanda ner: 2 msk hackade örter, gärna persilja och dragon 

Musslor
Skrubba musslorna noga och lägg dem i kallt vatten ca 30 min.
Släng bort de musslor som är öppna och som inte sluts när de knackas. Låt musslorna rinna av i ett durkslag.

Aioli
Skala och hacka vitlök. Mixa samman äggulor, citronsaft och senap. Tillsätt vitlök och om man vill även örter.
Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle, under mixning. Krydda med salt.

Moule
Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Fräs lök, vitlök, timjan och musslor i olja ca 30 sekunder. Häll över vinet och tillsätt salt. Koka musslorna under lock tills de öppnats, 3–5 min. Ta upp musslorna och släng bort dem som fortfarande är slutna.
Sila av buljongen, låt den koka upp. Häll grädde och smaka av med salt, peppar, vin och örter. 
Vill man skumma upp den med mixerstav så är det trevligt.
Lägg upp musslorna i ett stort fat och häll över den skummiga såsen. 
Strö över gräslök och servera med gott bröd och  aioli

 

  • MSC-märkt i fiskdisken
  • MSC
  • fisk
  • skaljdur
  • musslor
  • hållbart
  • msc-märkt

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB