Bästa basvarorna att ha hemma!
av Kokaihop
Med en bra grund hemma så har du alltid en bra bas att luta dig mot. Dessutom blir veckohandlingen lättare eftersom du kan fokusera på de färska säsongsvaror som behövs.
Vad som är en bra bas varierar med hushåll, men ett bra exempel kan se ut så här:
I KRYDDHYLAN
Ett basförråd av bra kryddar är en väl värd investering.
- Salt – här finns så mycket mer att upptäcka. Flingsalt, örtsalt, smaksatt salt, havssalt.
Det är även väldigt enkelt att smaksätta sitt eget salt.
Köp grovsalt och mixa samman med till exempel torkade örter eller chili och mixa.
Så gott!
- Peppar. Gärna olika sorter och smakblandningar som rosépeppar, citronpeppar, grönpeppar.
- Rökiga kryddor - rökt paprika, rökt anchochili, rökt vitlök. Ett enkelt sätt att få riktigt mustiga grytor.
- Curry, gurkmeja, spiskummin, kummin.
- Torkade örtkryddor - basilika, oregano, timjan, rosmarin.
- Kanel & kardemumma - bra även i matlagning.
- Bra buljong - grönsaksbuljong, köttbuljong, svampbuljong.
Tänk på
Alla torkade kryddor behöver väckas till liv för att smaka mer. Man kan mortla, mala eller krossa dem lite i handen.
Finmalda kryddor mår bra av att fräsas med i pannan. Torkade kryddor ska helst värmas upp medan färska är bäst att tillsätta på slutet.
Tänk även på att kryddor vill stå torrt och svalt - alltså inte direkt ovanför spisen.

I SKAFFERIET
Här ryms många saker som har lång hållbarhet. Glöm inte bort att kolla igenom så att du vet vad som verkligen finns därinne.
- Mjölsorter, gärna av olika slag att prova sig fram med. Testa bovetemjöl och full kornsdinkel som innehåller både mycket järn och B-vitaminer.
- Grynsorter, gärna av många olika slag.
Det gör det enkelt att variera middagen när man kan växla mellan ris i olika färger, bulgur, couscous och matvete.
- Roliga pastaformer – formen har större betydelse för maten än man kan tro. Börja prova nya sorter så märker ni själva.
- Nötter & frön
- Maizena, potatismjöl & ströbröd - bra till redning och bak.
- Vinäger - balsaminvinäger, rödvins- och vitvinsvinäger samt en äppelcidervinäger.
- Smaksättare: soja, socker, chilisås, honung, sirap och fisksås
- Snabbtillagade torkade bönor och linser, som exempelvis röda linser och halverade kikärtor.
- Konserv & tetra - krossade tomater, bönor, tonsfisk, majs, matvete och oliver
I KYLEN
När vi säger att det är tomt i kylen, så är det sällan sant. Däremot har vi ofta lite dålig koll på VAD som finns.
Så ta en titt innan ni börjar laga mat. Det absolut bästa stället att börja. Tänk även på att de flesta produkter står sig länge efter bäst före datum - så känn, lukta och smaka.
- Ägg
- Smör
- Keso & ost
- Mjölk & yoghurt
- Créme fraiche & färskost
- En låda kokt quinoa, bulgur, couscous, matvete eller ris. Jag kokar alltid extra så att jag har färdigt i kylen. En bra genväg för att snabbt kunna slänga ihop en middag.
- Rotfrukter efter säsong.
- Grönsaker efter säsong.
- Smaksättare - dijonsenap, ajvar, lagrad ost, chili, citrusfrukt, vitlök och gul lök.
Tänk på
När man gör storkok som inte ska ätas direkt är det bäst att kyla ner det hela så snabbt som möjligt. Dels för att bevara smak och näring, dels för att inte kicka igång bakterietillväxten.
Bäst är att hälla över maten i ett eller flera större kärl så att den ångar av. Oftast ställer man bara grytan åt sidan, vilket funkar fint det med. Ännu bättre är om du stoppar in en slev eller gaffel under grytan, då svalnar den snabbare.
I FRYSEN
- Grönsaker - i frysen är det grön säsong året om. Ärtor, majs, broccoli, blomkål. Läs gärna så att de inte innehåller onödiga smaksättare och e-ämnen.
- Frukt - skiva ner frukt som börjar skrumpna i en låda som förvaras i frysen. Perfekt att ta en näve och mixa med i sin smoothie, koka med i morgongröten eller baka smulpaj på.
- Fryst protein - fisk, tofu, kyckling, bacon, sojabönor...
- Bär - bra och nyttig smaksättare till mycket.
- Brödbitar som kan malas eller rivas till ströbröd – perfekt som fyllning och panering.
- Vinslattar och fond är bra att frysa in i iskubsformar.
- Ostskalkar är bra att spara och riva ner i pasta, sallad, omelett eller quesadillas.
- Rester från tidigare middagar. Även små rester kan vara användbara. Två färsbiffar hackas ner och fräses på tillsammans med lite grönsaker och blandas samman med riven ost och kokad pasta. Använd fantasin och se dina rester som en tillgång!
Tänk på att
Mat blir gammal även i frysen. En bra tumregel är att magra produkter står sig längre än feta produkter. Tänk även på att märka upp vad du fryser in så blir det enklare att använda.
Vilka är era bästa basvaror? Lämna gärna en kommentar så att vi kan fylla på vår lista!
/Kristin