🌱 I dagens korg, hink, mjärde, spann, nät…. hittar vi GRANSKOTT!
VAD
De små skotten som kommer på gran och tall under våren och försommaren. Det är då träden växer som mest. Granskott är lite spädare än tallskott, inte så konstigt sett till storleken på träden.
SÄSONG & PLOCKA
Plockas främst på vår och försommar.
Det ingår inte i allemansrätten att plocka saker från träd (eller under mark). Så har man inga träd i sin trädgård så får man snällt fråga markägaren först.
Nu gissar jag att många plockar några skott ändå, då kan man tänka på att plocka snällt. Dvs ta några få från ett träd och sen gå vidare till nästa.
Som alltid är de små späda och fina i smaken och de större smakar lite träigare.
Blötlägg dem alltid först, sila av och låt torka. Så att man får bort små djur och spindlar.
SMAK & DOFT
Granskott både smakar och doftar skog. När vi pratar om skogens smaker så använder vi mycket samma smakreferenser - för vi har inte så många ännu.
Främst smakar granskott skog, med lite inslag av rosmarin och syrlig harsyra.
Även doften är fantastisk. Testa att låta några kvistar sjuda med i en soppa, sås eller gryta.
Testa även i vinter att låta några späda kvistar från gran vara med i badvattnet. Om ni gillar grandoft vill säga.
ANVÄNDNING
Gillar man smaken så är det gott att använda till både det ena och det andra. Det finns inga fel när det kommer till smak, smaken är er. Ni bestämmer.
Men man behöver såklart testa sig fram och i början så vill man gärna att det skall smaka just grasnkott så att man får bekanta sig.
Sen är det enklare att kombinera med andra smaker.
Tips:
/Kristin