Njurgryta från Nävelsö är rubriken på dagens blogg. Nävelsö är en ö i Västerviks södra skärgård. Där finns en liten by med ett tiotal hus, de som bodde där levde av fiske och lite jordbruk med framförallt kor för mjölkens skull. I dag finns inte så många kvar av de bofasta, endast en familj bor där året om. Resten av husen är endast bebodda på sommaren. Min anknytning till Nävelsö började 1965 då jag träffade min blivande fru som kom från just Nävelsö! Vi träffades faktiskt på krogen, hon jobbade i kallskänken och jag i köket! Det var lagom till julen och vi fick gå över isen för att komma dit. Den första måltiden jag bjöds på var njurgryta som min blivande svärmor bjöd på. Hon använde njure från gris den gången kommer jag ihåg, hon pepprade med vitpeppar så det stod härliga till och jag tyckte att det var i mesta laget! Men det blev väldigt gott, lite pepparstarkt var det nog men absolut inte för mycket. Att det fanns en maträtt som hette hökarepanna viste jag redan, den påminde om den här njurgrytan men ändå inte riktigt, här var det nästan lika mycket morötter som potatis. I hökarpanna skall det inte vara några morötter alls.
Så dagens recept som jag lägger ut på KOKAIHOP blir alltså njurgryta från Nävelsö med undantaget att jag använder kalvnjure i stället för grisnjure.