Filé black and white.
Tänk att få in en äkta Filé Mignon Black and White på tallriken, oxfilé, kalvfilé, bearnaisesås och tryfferad rödvinssås, en knippa färska gröna bönor som det lindats en skiva bacon kring, en griljerad tomathalva, oxfilén toppas med ett par skivor svart tryffel. Ja det är inte utan att snålvattnet börjar droppa ur mungiporna! Men hur ofta ser det ut på det här viset när man beställer black & white? Tyvärr allt för sällan vill jag påstå.
Få maträtter är väl så illa behandlade som just black and white! Jag tänkte skriva lite om hur fantasin har skenat iväg för köket när de satt ”Filé Black & White på sin meny.
Först och främst tänker jag på tillbehören, varför serveras alltid denna flottiga pommes fritts till den här maträtten? Den gör mer skada än nytta tycker jag, originalet skall inte ha några andra tillbehör än de som jag skrev om tidigare, där är det köttet som har huvudrollen.
Så kommer jag till köttet, inte är det ofta som man får en bit oxfilé och kalvfilé, allt från entrecote, utskuren biff eller på sin höjd en bit från rostbiffen brukar vara det vanligaste valet av den mörka köttbiten. Kalven ersätts oftast med fläsk av något slag, ytterfilé, skinkstek eller med en bit fläskfilé! Nu är det väl i och för sig inte något fel att använda annat kött än det som föreskrivs i originalet, men det minsta man skulle kunna begära är väl att det står utskrivet på matsedeln vad som kommer på tallriken!
Något som dock alltid brukar vara med är de två såserna, ja kanske inte tryfferad rödvinssås men en vanlig rödvinssås går lika bra tycker jag nog. Bearnaisesåsen skulle jag tro att många gör från halvfabrikat, men låt gå för det på en lunchmeny!
Den mest misshandlade Black & White jag någonsin fått mig serverad var inte för så länge sedan, det var en fläsknoisette med bearnaise på ena sidan och rödvinssås på den andra sidan av tallriken! Naturligtvis kom det även in en stor skål med pommes men i övrigt inga andra tillbehör på tallriken. Salladsbordet var i och för sig rikligt så de grönsakerna fick duga som tillbehör. Jag ställde en försiktig fråga till servitören om varför det inte fanns någon mörk köttbit på tallriken. Han blev näst in till arg, och menade på att det här var deras egen tolkning av black and white och ingen annan hade klagat tidigare! Vänligt försökte jag att tala om för honom att jag inte klagade men han ville inte lyssna på det örat utan mumlade något om ”att om det inte passar så”, vi uppfattade inte avslutningen på vad han sade när han lämnade bordet och gick därifrån! Det var absolut inget fel på smaken måste poängteras, så eftersom vi redan betalat när vi beställde maten så åt vi upp allt som fanns på tallrikarna. När vi hämtade kaffet som ingick passade jag på att skicka en hälsning via expediten till kocken att det hade smakat mycket bra. Den något koleriske servitören såg vi inte till så länge vi var kvar!
Jag har nu fått en idé om att göra en helt ny variant av Black and White! En något tokig idé om jag får säga det själv där varken oxkött, kalvkött eller fläskkött kommer att ingå. Ändå blir det både en bit mörkt och en bit ljust kött! Det kommer även att bli en ljus och en mörk sås, men inte bea och rödvinssås. Nu tänker jag inte avslöja mera utan jobba på receptet och laga till min alldeles egen variant av Black & White! Självklart kommer det att läggas ut här på KOKAIHOP så småningom.