Kokaihop logoKokaihop logo

En bortglömd klassiker?

av Janne-G
2012-Oktober

Det är precis vad det kommer att handla om i den här bloggen.

Jag blev snopen när jag såg att det inte fanns något recept på sotare här på KOKAIHOP! Så jag tänker lägga upp det i mina recept i dag. Inget kan väl vara enklare, och godare också för den delen, än nyhalstard pinfärsk strömming som serveras tillsammans med dillsmör och nykokt potatis, helst färskpotatis förståss!

Strömming och salt är allt som behövs, tänka sig, bara två ingredienser till själva huvudrätten! Kan det bli något? Den som aldrig har testat får skylla sig själv faktiskt. Men nu är det ju inte helt lätt att få tag på alldeles färsk strömming så det kan ju kanske bero på det, vad vet jag? 

Nu finns det ju ett växande problem när det gäller strömming, den innehåller PCB! Enligt EU:s normer borde strömming totalförbjudas som livsmedel! Men Sverige har fått dispans att fortfarande fiska och sälja strömming. Kvinnor i fertil ålder samt barn skall inte äta strömming mer än högst ett par ggr om året. Så vi får väl se när förbudet kommer att träda i kraft även i Sverige.

Men fram till dess är det alltså tillåtet att "förgifta" sig på strömming och även lax från Östersjön som också innehåller allt för höga gifthalter. Det skulle vara intressant att veta vad EU tänker göra åt problemet varför fisken i Östersjön har för höga gifthalter. För det är ju Östersjön som är förgiftad av alla utsläpp som EU godkänner och därmed förgiftar allt levande!

Vilka konsekvenser skulle ett förbud mot fiske av strömming och lax i Östersjön få? Förmodligen skulle det drabba den svenska staten som skulle tvingas att ersätta alla fiskare som i dag lever på fiske. Hur skulle det gå med surströmmingen? Ja inom vissa delar av EU skulle man jubla över att surströmmingen försvann, medan de som får sina inkomster från fiske av strömming som det sedan framställs surströmming av skulle bli utblottade!

Ja det var mycket negativa ord i dagens blogg, men trots detta kommer ett rcept på sotare att läggas upp i mina recept under dagen. Strömmingen som jag använde i receptet hade jag fiskat själv samma dag, så nog var den "pinfärsk" alltid!

Den här bloggen får också bli svaret på min fråga om hur få ingredienser man skulle behöva för att laga till en maträtt, här behövs det alltså bara två, strömming och salt, för att kunna göra sotare.

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB