Kokaihop logoKokaihop logo

En annorlunda äggfrukost!

av Janne-G
2012-November

Ägg var det i dag, viste ni det att förr i tiden gav man inte små barn ägg förrän de kunde säga ordet ägg! Varför har jag inte redigt kunnat komma på, men min mor brukade säga så. Frukostägg var det ju som skulle stå på bordet i dag. Hur kokar man förresten det perfekta ägget, alltså med helt koagulerad vita men med helt lös gula? Ja det är en liten vetenskap i sig men det handlar bara om rätt temperatur. Gulan börjar ju koagulera vid 60° och vitan vid 65°. Alltså så kokar vi det perfekta ägget vid högst 64°! Ja koka och koka, vatten kokar ju inte förrän vid 100° så det är ju ingen riktig kokning det handlar om, men den borde fungera! Nu har jag inte testat den här metoden själv men den legendariske matforskaren Haqvin Gyllensköld (1899-1997) gjorde många experiment med just ägg. Däribland "det perfekta löskokta ägget".

Min äggfrukost är lite mer än bara ett kokt ägg. Först skall det kokas en god vit sås, runda brödkrutonger skall skäras till och ett litet hål görs i mitten av krutongen som sedan steks i smör på båda sidorna. Vi måste även ha rökt skinka i tunna strimlor samt ett löskokt ägg till varje portion.

Nu tar jag och lägger upp receptet i mina recept i stället för att tala om hur man gör redan här i bloggen!

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB