Kokaihop logoKokaihop logo

BBQ!

av Janne-G
2021-Januari

Att grilla är nödvändigt, så enkelt är det bara! Men det är ju inte alltid som vädrets makter tillåter att man kan hålla till ute på kolgrillen. Jag tänker på en rykande snöstorm som höll på ett par dagar i fjol, men det finns ju andra vägar att gå än att tända grillen ute om man vill ha en riktigt god middag som ändå påminner lite om sommarens grillkvällar. Det får bli på spiseln och i ugnen i stället, smakerna blir ju nästan de samma som om man grillat på kolgrillen! Vi tar och börjar med ett paket av det här slaget.

 

Spareribs kommer det att bli, det skall vara långstyckade tunna revbensspjäll som skärs upp i rejäla bitar med två ben i varje bit.

 

Revbenen skall nu kokas tills de är nästan klara, men först måste de blancheras. Blanchera är en genväg så att man slipper skumma när det kokat upp, blanchera är egentligen bara ett annat namn för att förväller något. Men det betyder även att man gör det "vitt". Så köttet läggs i en gryta och så mycket vatten slås på att det väl täcker.

 

Inget annat än vatten skall det vara, varken salt eller kryddor. Varför man gör på detta viset visas effektivt på nästa bild. Man låter allt få ett snabbt uppkok, bara tre fyra minuter och då ser det ut så här.

 

Inte speciellt trevligt kanske, men väldigt effektivt för att slippa skumma bort  allt som flyter upp till ytan. Nu tas grytan av och vattnet hälls av, köttet sköljs under rinnande kallt vatten och grytan diskas och sköljs noga innan nästa moment kan påbörjas. Nu kan vi fortsätta med att koka köttet mört tillsammans med följande rotsaker.

 

Man ser även den enda kryddan som skall vara med nu, det är ett trevligt smaksatt salt från Falksalt.

 

Det här saltet kommer att ge köttet en svah rökarom, ja nästan så att det påminner om att det skulle ha grillats över glöd! Kött, grönsaker, vatten och salt hamnar i grytan och får koka upp igen innan värmen sänks så att det bara småsjuder, nu bildas det inget skum längre, på sin höjd lite vitt som kommer från saltet men det är väldigt lätt att ta bort. Vi får också ett nästan helt klart kokspad som med fördel kan användas som grunden till en soppa!

 

Hur länge behöver det nu stå på spiseln innan det är klart? Så här länge behövdes för att jag skulle bli nöjd med mörheten.

 

45 minuter tog det, då började benen att krypa fram men inte släppa taget om köttet, det får inte bli för mört ännu, det skall ju behandlas vidare innan det kommer att serveras.

Men det har jag tänkt att presentera i form av ett recept som läggs upp i mina recept inom kort. Där finns alla ingredienserna och hur mycket det skall vara av varje!

 

 

 

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB