Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Hemmakocken

Kronärtskocka äntligen säsong!

av Hemmakocken
2016-Augusti

Kronärtsskocka är i säsong från Juli till oktober så passa på att testa olika varianter. Själv bryr jag mig inte jättemycket om hur mycket kalorier saker innehåller men jordärtskockan räknas tydligen som extremt nyttig. Men framförallt är det för den för den goda smakens skull jag äter kronärtskocka! 

Ugnsbakad kronärtsskocka 

Ansa bort stam och skär av lite på toppen. 

Dra försiktigt i sär bladen och stick ned några vitlöksklyftor, ringla över lite olivolja, salta.  Slå in i aluminiumfolie och rosta i ugn ca 1 h och 15 minuter på 220 grader. 

Man kan självklart servera med vispat smör även till detta men det är gott även utan. Majonäs är ett annat tips om du vill ha en dippsås. 

 

Grillad Kronärtsskocka

shutterstock_446973820.jpg

Lite fler moment men så värt besväret! Ansa jordärtskockan genom att ta bort stam och skära av ca 1/3 från toppen. Dela i två halvor eller fjärdedelar. Blötlägg i citronvatten. Förkokt Skockorna i ca 15 minuter och låt rinna av. 

Pensla med olivolja, citron, salt och chili. Grilla på medium värme ca 10-12 minuter (kortare tid om skockorna är små). 

Klassiker, Kokad jordärtsskocka med vispat smör: 

shutterstock_310316930.jpg

Ansa bort stammen och koka kronärtskockan i saltat vatten (jag brukar också lägga ned några citroner). Den är klar efter ca 40 minuter - något längre om de är stora. När bladen släpper lätt från stammen tar man upp dem och låter vattnet rinna ut. 

Servera med vispat smör smaksatt med salt, vitlök, persilja, parmesan, cilli eller annat gott. 

 

 

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB