Jag skulle ljuga om jag sa att jag aldrig använder mig av halvfabrikat eller helfabrikat. Jag kulle också ljuga om jag sa att jag inte hade några färdiga kryddblandningar hemma i kryddskåpet. Men det finns bra och det finns sämre. Och några som gör att jag känner mig lurad när jag läser på innehållsförteckningen.
Vadå lurad? Jo, när en kryddblandning kostar lika mycket som en "ren" krydda per gram men består till stor del av salt så känner jag mig lurad eftersom salt är betydligt billigare än resten av innehållet. Om en "ren" krydda kostar 20 kronor för 20 gram och en kryddblandning med 50% salt också kostar 20 kronor för samma mängd så betalar vi således 10 kronor för 10 gram salt. Alltså betar vi 1'000 kr/kg för något som annars kostar 10-20 kr/kg om man köper deti lite större förpackning. Nu är detta bara ett räkneexempel, men förstår ni vad jag menar med lurad?
Så hur gör man sina egna kryddor? Det enklaste är att googla. Eller så läser man innehållsförteckningen på sin favoritkrydda, för även om proportionerna inte står utskrivna i detalj så får man ett hum om om innehåll och i vilken mängd. Att göra egna kryddblandningar är vansinnigt roligt och det bästa är att man får möjlighet att sätta sin egna prägel på det hela!
Grillkrydda.
Vi tar en gammal klassiker, något som man är uppvuxen med och som jag mer än gärna har på mina pommes. Så här står det på innehållsförpacningen:
Salt (46%), lök (24%), paprika (16%), svartpeppar, tomat, naturlig arom, vitlök (1,7%), ingefära, chilipeppar (1,3%), spiskummin, SELLERIFRÖ, cayennepeppar, oregano, klumpförebyggande medel (kiseldioxid).
Den består alltså till 86% av salt, lök och paprika. 9 andra kryddor samt 2 övriga tillsatser delar på resterande 14 procent. Om man använder sig av våg så skulle man kunna få till en mer exakt kopia men nu tänkte jag att vi ska leka med vanliga mått i stället. För att göra det lite enklare att räkna så utgår jag från 3 ggr mer salt än paprika och 1,5 ggr så mycket lök som paprika. Om vi gör den efter tesked som grundmåttt har vi en tesked, alltså 5 kryddmått, kvar att fylla med övriga ingredienser. Så antingen tar man 1-2 krydmått svartpeppar i ett teskedsmått (jag gissar på attt det är två för att hålla balansen från ursprungsreceptet men jag vet egentligen inte) och sen fyller på med små nypor av de andra ingidienserna till teskeden är fylld, eller så tar man helt enkelt 2 kryddmått av svartpepparn och sen ett kryddmått av alla andra.
3 tsk Salt
1,5 tsk Lökpulver
1 tsk Paprikapulver
2 krm svartpeppar+ en nypa var av övriga ingredienser tills det är en tsk. totalt
Självklart kan man använda sig av matskedar istället för teskedar. Det gör det även lättare att balansera kryddorna på slutet. Men huvudsaken var att visa på hur lätt det är att göra sin egna krydda och slippa betala dyrt för salt.
Var det här intressant? Jag har en massa egna kryddblandningar i skåpen, allt från taco och cajun till en enklare curryblandning efter att ha läst en massa recept från världens alla hörn, och delar gärna med mig. Finns det någon kryddblandning som du vill göra själv? Kom gärna med egna reflektioner och önskemål så ser vi till att ha kul tillsammans framöver!