Tänk på: Hur hungriga dina gäster är och om det är kvinnor eller män eller blandad grupp. Om gästerna har någon favoritmat, detta gäller speciellt barn. Vilken tid på dygnet buffén ska serveras.
Portions- och bufféguide
Så här mycket går det åt om du ska servera en varmrätt:
Beräkna totalt 100-150 gram kött utan ben per portion
Beräkna totalt 100-125 gram kött utan ben till wok eller köttgryta per portion
Beräkna totalt 125-150 gram kött med ben till köttgryta per portion
Så här mycket går det åt om du ska servera en buffé
Beräkna totalt 100-150 gram kallskuret per portion
Beräkna totalt 250-350 gram tillbehör per portion
Sort vid servering av 1-2 rätter ca g/msk/dl / Vid servering av 3-flera rätter ca g/msk/dl
KALLSKURET
Kött/chark(fisk/sill/rostbiff 100g /50g
Kokt eller rimmad skinka 100g /50g
Rökta produkter 100g /50g
Köttbullar 100g /50-75g
Paté 100g /50g
Pastrami 100g /50g
Kalkonkycklingfilé 100g /50g
Kycklingklubba 250g
Kycklingben 150-200g /75-110g
Kycklinglår 250g
Kycklingvingar 200g /100-150g
Räkor med skal 250g /100g
Lax gravad/kallrökt 100g /50g
Lax varmrökt/kokt/inkokt 100g /50-75g
Tillbehör
Sallad/paj/gratäng/paté/potatis(kokt eller bakad) 175-200g /100-150g
Färsk potatis 200-250g /100-150g
Potatissallad 250g /100-150g
Potatisgratäng 200g /150g
Potatispaté 150-200g /150g
Paj 200-250g /100-125g
Grösakspaté 150-200g /150g
Wokade grönsaker 75g /50g
Grönsallad 100g /50g
Dressing/sås
Dressing t ex majonnäs/gräddfil 2 msk /1 msk
Dressing t ex vinägrett, Cumberland 2 msk /1 msk
Sås, kall eller varm t ex gravlaxsås, svampsås 1/2 dl /2 msk-1/2 dl
Bröd och ost
Mjukt bröd 50-75g /50g
Hårt bröd/Knäckebröd 25g /15g
Hårdost 50g /25g
Dessertost 30g /15-25g
Färskost 30g /15g
KÄLLA: Mått för mat ICA provkök