SÅ LYCKAS DU MED JULGODISET
Ingen jul utan magiskt julgodis. Längtar du efter den perfekta knäcken? Eller undrar du hur tryfflarna blir sådär perfekt krämiga och ändå fasta? Lotta Bäckman, kock i Arla Köket, har samlat våra bästa tips för att lyckas med det som enligt många är julens höjdpunkt. Lär dig hur du får kolan lagom seg, hur du slipper spill när knäckformarna ska fyllas och hur du kokar den perfekta fudgen.
PERFEKTA KNÄCKEN
Hur godissugen du än är så dubbla inte recepten - det blir sällan bra. Koka hellre två omgångar eller två kastruller samtidigt.
Den vanligaste frågan när det kommer till knäck brukar vara hur länge den skall koka? Ju vidare kastrull desto snabbare går det att koka. Annars brukar det enkla svaret vara att göra kulprovet.
Kulprovet - Droppa ner lite knäck i ett vattenglas. Låt det svalna och rulla den sedan till en kula.
Allra bäst är dock att använda en termometer, och därmed kunna välja hur man vill ha sin knäck.
Mjuk 120°
Mellanhård 124°
Hård 128°C
Du vet säkert att knäcken blir hårdare ju längre den får koka. Men visste du att den även smaken ändras ju varmare smeten får bli? En knäck som är 120° smakar sömnigare, medan en knäck som kokat längre är sötare eftersom sockret har karamelliserats.
När man skall hälla knäck i formarna:
Smörj plåten och tryck till formarna så att de står stadigt.
Häll över knäcken i en såssnipa eller liten kanna. Häll i lite åt gången och fyll på kannan eftersom så är det enklare att häll.
SEGASTE KOLAN
Kola är inte konstigare än smör, grädde och socker. Ändå kan resultatet bli så olika. Så ett bra tips är att addera lite glukossirap som minskar risken att kolan sockrar sig.
Rör bara i början så att sockret löser sig, sen lägger man bort vispen och låter kolan småputtra själv.
När är den klar? Återigen är det enklast att använda termometer. Vid 123°C får man en mjuk och fin kola.
Nu kan du smaksätta den, och det fina med kola är att man kan gå åt vilket smakhåll som helst.
Häll upp den och låt svalna i en bakplåtsklädd form. När det sedan är dag att skära upp den så tänk på att det är mycket enklare att klippa kolan än att skära den.
GODASTE FUDGEN
Fudge är som en typ av kola fast den är mjukare och lite grynigare i konsistensen.
Tricket för att få den rätta, lite mjukare konsistensen på fudge är att blanda ner lite choklad och smör när den kokat klart och sedan röra den kall.
Mer tips är:
- Rör mycket i början så att sockret löser upp sig.
KRÄMIGASTE TRYFFELN
Vad är egentligen en tryffel? Det är en enkel chokladsmet som man egentligen smaksätter och formar hur man vill. En klassisk tryffel är dock vanligtvis rund likt svampen.
Att smälta chokladen i vattenbad är all onödigt. Hacka istället chokladen och häll kokande grädde över så smälter den ändå. Sprit eller äppeljuice
Låt stelna
Skall du rulla dem