Kokaihop
31
Byhäxan

bild av Byhäxan

Bild 1/2

Kalakukko - fisktupp

En traditionell delikat festrätt från östra Finland. Bygger på fisk, fläsk (!) och mörkt rågbröd. Blir som en jättepirog. Jag har inte tillagat den själv så jag är tacksam för kommentarer från den som hinner laga den först!

  • Ingredienser
    9
  • Antal visningar
    16,166
Betyg :
Vad tyckte du om det här receptet?

Ingredienser

  • 1 kg siklöja (eller småabborre)
  • 400 gram fläskkött
  • 1 msk salt (ca)
  • Brödet - skalet:

  • 0.75 liter vatten
  • 1.5 msk salt
  • 250 gram smör
  • 1 st ägg
  • 6 dl vetemjöl (gärna special)
  • 12 dl grovt rågmjöl
  • Obs - mjölmängderna är ej exakta, degen ska bli hanterbar. Hellre mer rågmjöl om den blir för lös.

Gör så här:

  1. 1

    Sätt ugnen på 275 grader.

  2. 2

    Rensa fisken, helst till filéer. Strimla fläskköttet.

  3. 3

    Smält smöret och blanda med vatten och salt. Rör i mjölet. I det finska receptet finns ingen jäst. Man har ett "jästbrödsmjöl", jag tror det närmaste som finns i Sverige är vetemjöl special.

  4. 4

    Platta ut brödet direkt på bakplåtspapper på plåten

  5. 5

    Varva fisk och fläsk i mitten av degen, salta mellan lagren och låt översta och understa lagret vara fisk.

  6. 6

    Vik ihop degen runt fyllningen, släta till den så den inte "läcker".

  7. 7

    Sätt in lågt ner i ugnen en knapp timme. Passa! Blir den bränd, lägg folie över.

  8. 8

    Sänk värmen till 125 grader, svep in kalakukkon i folie och baka vidare i 8-9 timmar.

Beställ hem maten frånmat.se
  • Kategori:

    Huvudrätt

  • Källa:

    Gammalt finskt recept från Byhäxegubben

  • Publicerat:

    2009-Mars

  • Finland
  • finsk husmanskost
  • finsk mat
  • festmat
  • husmanskost
Det här receptet har 6 Kommentarer. Vad tyckte du om receptet!

Kokaihop är sveriges största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

Kokaihop i mobilen

© 2019 Kokaihop Media AB