🍁Nose to tail är ett uttryck som, precis som det låter, betyder att man tar hand om allt på djuret. Och det är precis vad vilt handlar om, att minimera matsvinnet.
Det är även en sund trend som har tagit sig in i de flesta medvetna restaurangkök och öppnat nya dörrar för mycket rolig matinspiration.
🍁 Styckningsdetaljer - Det tenderar att bli mycket färs, grytbitar och stek, men älg är så mycket mer än så. Vet man dock inte vart man skall börja med vilt så går det såklart fint att börja just där, med köttfärssås, gryta och söndagsstek. Bara för att förstå att älgkött fungerar alldeles utmärkt till det.
Älgkött är ganska likt nötkött i anatomin, så man kan få ut mycket samma styckningsdelar. Skillnaden är att älg är magrare och ett vanligt fel är att man översteker.
🍁 Temperatur - Biff och filé är rosa vid 52°, medium vid 57° och genomstekt vi 65°. För att få samma kött vid tillagning av detaljerna från bakbenet, höj gradantalet med 3-5 grader.
🍁Jakten - Älgjakten är väldigt reglerad och det är Länsstyrelsen som förvaltar det på regional nivå. Jakten inleds första måndagen i september i norr, och andra måndagen i oktober i övriga landet. Som längst får älgjakten pågå till sista februari.
🍁Recept & kryddning - Älg är likt nötkött, dock är det magrare. Ur näringssynpunkt så är det ett väldigt bra, magert kött som innehåller mycket mineraler.
Nu behöver vi fett, men då är det inte just det animaliska fettet vi är ute efter. Däremot sitter det smak i fett, men det går att addera på annat sätt.
Söndagsstek med gräddsås i all ära, men testa även grytor med kokosmjölk, frikadeller med smakrik ostar och burgare med rökt sidfläsk.
Min favorit är att ta med de gamla klassiska rätterna in i nutidsköket och pimpa upp dem med nya smaker. Som att servera tjälknölen på surdegspizzan eller grava älg med asiatiska smaker.
🍁Inspiration
Det är inte lika enkelt att hitta bra recept och inspiration på vilt som på all annan mat. MEN, här på Kokaihop så har vi faktiskt en väldigt massa bra.
Det var så jag först bekantade mig med Koka för länge sedan, för att jag alltid hamnade här när jag sökte på vilt.
/Kristin
Bilder kommer från vår bok Från skott till stek (Fredrik Lundberg, Kristin Johansson och foto Charlie Bennet, Norstedts 2015)
Gratinerad aubergin med färsröra.
Gjorde om ett recept jag hittat. Blev gott men lite tort - nästa gång ha i buljong och mer fond (röd vin?) eller gräddstuva skaven och hoppa över ostsåsen. Kunde tagit mer bacon
God saftig paj, som funkar lika bra med nötfärs.
Järpar känns lyxigt och tillsammans med bacon får de ett riktigt lyft. Ett härligt höstrecept med mustig svampsmak. Serveras tex med kokt potatis.
Goda biffar.
Mycket god och matig soppa som kan göras på älgfärs eller älgskav.
God förrätt med rökt älgkött eller annat rökt kött. Sambal oelek ger stinget!
Gudomligt god och mör stek. Måste provas! Lätt att göra.
Långkok med grytkött på älg. Sååååå god!
Enkel festmeny - där det mesta går att förbereda. Stek kuber av köttet snabbt på hög värme, det ska ryka om pannan! Låt det kallna och värm snabbt i såsen inför servering.
Saftigare älgstek. Mjukstek älgsteken vid låg ugnstemperatur och köttet blir både saftigare och mörare.
Saftiga och goda frikadeller, serveras med ris och en fräsch sallad.
Tar lite tid att göra, men är väl värt besväret.
.
Paprikan är en mycket tacksam grönsak som uppskattas såväl som salladstillbehör och till matlagningen. Låt den stå i centrum till middagen i kväll och fyll den med älgfärs och ris. Hemlagad potatismos är gott till!