Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Huj

HUJ - smörgåspastej från växtriket

av Kokaihop
2017-Augusti

Jag har haft nöjet att bekanta mig lite med Alice, grundare och intiativtagare till HUJ.

För visst är det intressant med nya produkter, produktion och marknad - men ännu mer intressant med människorna därbakom. De som har en magkänsla och en idé som de vågar köra på. 

Hej Alice! Kan du inte berätta, varför gör ni detta?

Jo! Allt började en morgon för typ sju månader sen. Jag hade blivit mer och mer växtbaserad i min kost och med tiden nästan helt slutat äta mackor. De blev helt enkelt trista eller för besvärliga att preppa. Och det kändes ärligt talat som en ganska stor uppoffring.

Jag gillar ju verkligen grejen med mackan haha! Så jag tänkte, nästan lite irriterat den där morgonen: ”Ska det behöva vara så? Eller ska jag kanske försöka göra något åt det?”

Och där tog faktiskt allt fart!

Någon timme senare satt jag för fullt och researchade veganska pålägg och på kvällen köpte jag och min man Jonas hem allt som vi hittade i Alingsås och provsmakade. Då kände vi att detta vill vi vara med och förbättra. Det behöver ju bli enklare (och godare!) att konsumera veganskt!

Så sen i vintras har vi jobbat mot lanseringen av HUJ! Som alltså blir en ekologisk och vegansk bredbar pastej som vi kommer producera i egen regi i Alingsås. Nu ska vi definiera om leverpastejmackan, det är dags!

Hur gick ni tillväga efter att ha bestämt er?

Vi började träffa en massa duktiga och smarta personer som jobbar med mat på olika sätt, och berättade om idén för att få bollplank och för att hitta härliga samarbetspartners.

Vi försökte ha en transparent inställning och berätta öppet om alla tankar och planer. Flera av dem vi pratade med då har vi haft nära kontakt med hela våren och Catarina Gärtner, en tjej i Stockholm, blev också delägare och kommer bland annat jobba med vår marknadsföring.

Hur har ni tagit fram pastej-recepten?

Tillsammans med Sofia Stukát, en jätteduktig matkreatör i Göteborg, tog vi fram de första recept-varianterna som vi sen på egen hand byggde vidare på. Vi köpte hem allt vi kunde få tag på i veganpålägg-väg och testade och läste på.

Lite ”reversed engineering” kan man säga men framförallt har det varit en himla massa receptvarianter, tillagningssätt och provsmakningar. Efter ett par månader hade vi två baser som funkade riktigt bra, en på tofu och en på vita bönor och solroskärnor.

Vi valde att vidareutveckla det andra alternativet, de råvarorna finns ju närmare och var lättare att hitta ekologiskt. Och så blir det lite billigare eftersom tofu ju i sig är ett halvfabrikat.

Även fast vi har hållit på i flera månader nu är vi inte färdiga. Nu har vi runt fem olika versioner som vi vill utvärdera och nästa steg är att involvera vår målgrupp ännu mer i smaktester. Minst tusen personer ska få tycka till under sommaren, på ätupplevelsen rent generellt och på vilka smakversioner de tycker bäst om.

Ett gäng kommer dessutom få hem HUJ!-paket att testa under en tid. Detta är ett pålägg som ska in i vardagen så man får ju inte tröttna på det efter någon vecka!

Så vill man vara med och testa får man såklart supergärna signa upp sig på hujoriginal.com – eller hålla koll på vår Facebook-sida!

Och när lanserar ni?

Senare i höst hoppas vi! Att ha vår produktion i Alingsås redo i oktober - november. Då blir det nog en ”soft launch”-variant tillsammans med några aktörer som gillar och tror på oss. Och efter det blir det att köra så det ryker! Det kan såklart hända mycket längs vägen men jag hoppas verkligen att det inte ska ta för lång tid.

Nu vill vi inget hellre än att detta kommer igång!

Tack Alice & lycka till

Ps. Jag har provsmakat (eller ätit upp flera paket) och de är riktigt bra! Ser med spänning fram emot slutprodukten Ds.

/Kristin

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB