Kladdkaka - recept & inspiration

av Sara Carlsson

Kladdkakan har blivit en riktig svensk klassiker, det märks inte minst på kokaihop där det finns över 20 olika varianter. De flesta har nog sin egen variant men det finns vissa gemensamma nämnare. Kladdkakan ska innehålla choklad, även om det finns undantag.

Kakan får sin kladdighet genom att man utesluter bakpulver. Ägg och socker ska inte heller vispas för mycket, på så vis undvikar man luftbubblor i smeten och kakan blir kladdigare. Gräddningstiden kan varieras efter tycke och smak men det går väl knappast att grädda kakan för kort tid för till och med smeten smakar ju ljuvligt.

Kladdkakan går snabbt och enkelt att svänga ihop, ofta kan man röra ihop alla ingredienser i samma kastrull och har man riktigt bråttom fungerar det till och med att grädda kakan i micron. Vill man finns det förstås något mer avancerade alternativ med fyllning eller glasyr. Man kan även variera sig genom att grädda kakan i portionsformar. Enda nackdelen är väl att kakan inte är särskilt nyttig, även om det finns varianter som är något lättare.

Tillbehör då? Grädde förstås! Eller glass eller frukt om man föredrar det. Kladdkakan är snarlik amerikanska brownies, därför får även de vara med på ett hörn.

Ät och njut!

Utvalda recept


Kladdkakor


Brownies