Julbord - recept & inspiration

av Sara Carlsson

För att underlätta letandet och ge inspiration till julens matlagning har jag samlat de julrecept jag hittat här på siten. De är indelade i fyra olika grupper - julbak, juldryck, julgodis och julbord. Hoppas ni hittar något som faller er i smaken. Innehållet i grupperna uppdateras löpande och är det något recept jag missat eller ett nytt ni vill ha med är det bara att tipsa i min gästbok.

God jul önskar Sara

Utvalda recept


Juldryck

  • Citronsnaps
    Försvinnande god. Passar till allt man dricker snaps till. Brukar försöka säga att det är en damsnaps, men herrarna är tyvärr lika förtjusta dom...
  • Glögg
    Glögg som jäses i 6 veckor med jäsrör

  • Glühwein
    Kryddig rödvinstoddy med alpint ursprung (tror jag). Smakar mycket gott en kulen dag. Eller natt. Man kan förstås halvera receptet om man inte är så många.
  • Hemmagjord snabbglögg
    Nåja, ganska snabb i alla fall. Och har man glömt sätta sin julglögg i oktober kan man fixa till det dan före Lucia! :-)

  • Julmumma
    Är inte mycket för alkohol under julen, men har svårt att vara utan den här vid själva julbordet. Men sen kan det kvitta.
  • Översteglögg
    Ett hett efterfrågat släktrecept som gått i arv i flera generationer.En officer av den gamla stammen garanterar glöggens styrka och smak.Godast varm men kan också serveras kall som snaps eller som styrketår när julklappsrimmen ska författas.

  • Saftglögg
    Gott att värma sig med i jul.

Julbak

  • Amerikanska pepparkakor
    Världens godaste kaka.En lite mjukseg kaka med smak av citron och ingefära. Tar lite tid att baka men det är det verkligen värt. Min absoluta favorit.
  • Annettes struvor
    Struvor som friteras med ett struvjärn. Rekomenderar att göra dubbelsats när du "licks" håller på.

  • Apelsintryffelbiskvier
    Riktiga godsaker till kaffet på maten eller som konfekt.Inte svåra att göra.Blir det över tryffelsmet kan den rullas till kulor,som pudras med kakao till tryfflar.
  • Bärtårta med apelsin och pepparkakor
    En annorlunda tårta med pepparkakor och digestivekex i botten.Passar bra till kaffet när julbordet smakats av.

  • Chokladbiskvier
    Chokladbiskvi med mina olika smaker och variationer. En variation kan även göras både mjölkfri och glutenfri.
  • Chokladkolapaj med lingon
    Utsökt smakbrytning mellan chokladkola och lingon. Pajen behöver god tid att stelna.

  • Chokladmuffins med saffrankräm
    Underbart goda chokladmuffins med smak av julen.
  • Citruspepparkakor
    Lite annorlunda pepparkakor med smak av citron.

  • Doppebröd eller rågsiktslimpa
    Egentligen ska doppebrödet vara helt okryddat, men en liten skvätt sirap gör att det jäser bättre. Receptet är till 4 limpor, men kan förstås halveras.
  • Drottning Kristinas Julbröd
    Fint vetebröd med saffran

  • Farmor ingas pepparkaksdeg
    Att göra egen deg är lätt, och detta har farmor lärt mig. Inget blir så gott som pepparkakor på egen deg.
  • Faster Iris pepparkakor
    Mycket möra pepparkakor.

  • Fruktkaka, glutenfri
    En glutenfri fruktkaka med många godsaker i.
  • Gafflade pepparkakor
    enkla och snabblagade och underbart knapriga

  • Gerdas pepparkakor
    Jättegoda pepparkakor med en svag sälta som smälter i munnen
  • Glöggbröd
    Bröd med julsmak.

  • Glöggkaka
    God kaka till kaffet. Kan bakas i sockerkaksform eller tre satser i långpanna.
  • Glöggtilltugg
    Pepparkaka med en skiva gorgonzola (eller annan mögelost) brukar min far äta på jultill glöggen! Det ska tydligen vara en hit, även om kombinationen låter märklig.

  • Glutenfria kanelkakor.
    En glutenfri kanelkaka.
  • Glutenfria pepparkakor
    Goda pepparkakor för glutenallergiker.

  • Goda julkakor
    dessa passar vilket tillfälle som helst!!
  • Gudruns saffransbullar
    Lussebullar, som smakar mycket saffran.

  • Johannas mormors pepparkakor
    Det bästa pepparkaksreceptet! Kakorna blir knäckiga och mycket smakrika.
  • Julbröd
    Detta bröd är gott. Påminner om mustbullar.

  • Julens cheescake
    Cheesecake med lingonsylt och garneras med ex. pepparkakor och lingon.
  • Julflätor
    Ljust flätat matbröd.

  • Kaka med rött i
    Mör snittkaka med bittermandelsmak. Från en gammalspettekaksbagerska i Skåne, kommer receptet som i alla tider kallats "med rött i". Många funderar: Hur får man i det röda? Enkelt. Degen skall vila i kylen över natten, alt. ca 12 timmar.
  • Kryddiga hyvlade pepparkakor
    Degen hyvlas tunt med osthyvel.Kakorna blir lite ojämna i formen men kryddiga och spröda.

  • Lucias lätta lussebröd
    Hinner du inte baka lussekatter gör ett lussebröd. Jättegott!!
  • Lussekatter
    Kärt barn har många namn: lussekatter, lussebullar eller saffransbullar. En klassiker kring jul och lucia.

  • Lussekatter fria från gluten, mjölk och ägg
    Oatlys havredryck och Solhavre går under gränsen för glutenfritt.
  • Lyxiga lussekatter
    Dessa blir snabbt allas favoritbullar. De håller sig saftiga flera dagar. Kardemumman och vaniljen, som bara anas, gör bullarna extra goda.

  • Mandelstjärnor
    Mormos supergoda mandelstjärnor. Ingen jul utan dessa!
  • Marknadspepparkaka
    Mjuk pepparkaka som bakas i långpanna. Skärs i skivor.

  • Mjuk pepparkaka
    Lätt att göra.
  • Mjuksega pepparkakor
    Mina favoritpepparkakor, gärna med lite ädelost på. Ett måste i december. Blir många av en sats och håller sig länge i en burk om dom inte fryses in.

  • Mustbullar
    Ett recept på goda bullar gjort på julmust. Hittade receptet på nätet för längesen. Mycket goda.
  • Pepparkakor
    Spröda och ljuvligt krispiga kakor som lämpligast bakas till jul. Ju tunnare degen kavlas ut, ju godare kakor. Går bra att frysa.

  • Pepparkakor
    Baka goda pepparkakor.
  • Pepparkakor, glutenfria
    Glutenfria pepparkakor.

  • Pepparkakspålägg
    God "röra" till pepparkakorna när det bjuds på glögg och pepparkakor.
  • Rullrån
    Receptet har jag fått av min svärmor. Kan även användas till att göra efterrättsskålar.

  • Saffransbröd
    Saftiga och smakrika lussebullar.
  • Saffransbröd med kesella
    Saftiga saffransbullar.

  • Saffransbullar, glutenfri
    Glutenfria saffransbullar.
  • Saffranshjärtan med vaniljsmak
    Sedan jag fick detta recept har jag inte bakat några vanliga lussekatter.Stoppar russin i några och har till lucia.Resten äts upp i december.Passar bra att ha i frysen.

  • Saffranskaka i långpanna
    En saftig saffranskaka bakad i långpanna.
  • Saftigt Julbröd
    Ett julbröd som passar till sillen ,skinkan och doppet.

  • Skurna pepparkakor med mandel
    Snabbt och lätt fixar man pepparkakorna till jul eller varför inte till sommarens picnic.
  • Struvor
    Spröda och goda struvor. perfekt till jul.

  • Struvor flera olika recept
    Flera olika recept på struvor. En kaka som friteras i olja eller kokosfett, med ett speciellt struvjärn. En variant är mjölkfri.
  • Sturvor
    Finns många olika struv recept, här kommer ett väldigt gammalt recept som jag fått av svärmor.

  • Tant Harriets pepparkakor
    Godaste pepparkakan!
  • Ullas Vörtbröd
    Mitt bästa recept på vörtbröd, har bakat det i 25 år.

  • Vita Pepparkakor
    Inte lika knapriga som vanliga pepparkakor men definitivt lite annorlunda.
  • Vörtbröd
    Smakrikt bröd. En klassiker till jul. Vill man kan man tillsätta några nävar russin i degen.

  • Vörtbröd med mindre socker
    Jag tycker om vörtsmaken, men vill inte ha så sött bröd. Detta är min variant. Sötman kommer från torkade frukter. Jag använder också surdeg. Receptet till surdeg finns på min sida.
  • Zazzi´s mjuka pepparkaka
    Detta recept kommer från Alexandra Zazzi´s matspalt i GP. Den blev så god så jag vill gärna tipsa om receptet. Jag valde att plocka in del av "garnityren" i kakan.

  • Zenitas glöggkaka
    En enkel och god julkaka, när du har lite glögg över.

Julbord

  • Ailis Grynost
    Ett recept som jag hittat på ett mjölkpaket. Tips se även recepten 'Rörost' och 'Vitost'.
  • Annikas Tomatsill
    En favorit till jul eller påsk!

  • Barnens godaste köttbullar
    Gott till julbordet! Eller som vanliga hemgjorda köttbullar. Enkla att göra och smakar mycket. Jättegott!
  • Björnbärsgravad lax
    Snabbgravad lax med delikat smak av svenska björnbär.

  • Blana
    Ett måste på vårt julbord. Vispad grädde med messmör och vaniljsocker. Blandas efter tycke och smak, här är min smak.
  • Brunkål
    Också ett måste på julbordet. Lätt att göra - ändå köper man den ofta färdig. Och hur kul är det då?

  • Byhäxans (jul)köttbullar
    Att dom kallas julköttbullar är för att jag bara gör köttbullar till jul. Lovar att dom är lika goda året om! Älg- eller nötfärs går bra vilket som, även om jag tycker att de blir lite extra goda med älgfärs.
  • Citrussill med julkryddor
    Nytt recept hittat på Abbas hemsida

  • Farmors Fatost
    Fatost med smak av kanel och kardemumma. Serveras oftast på julbordet med övrig plockmat.
  • Fatost
    En norrlänsk tradition på julbordet bland övrig plockmat. Kort koktid men lång tid i ugnen. Innehåller: Mjölk, kanelstänger, ägg, grädde, sirap,vetemjöl, ostlöpe, ägg.

  • Fatost Annette
    En norrlänsk tradition på julbordet bland övrig plockmat, men kan ätas hela året om. Obs! kokas i 4-5 timmar. Mjölk, kanel, ägg,socker, sirap, ostlöpe.
  • Fatost Nancey
    En norrlänsk tradition på julbordet.

  • Glöggtilltugg
    Pepparkaka med en skiva gorgonzola (eller annan mögelost) brukar min far äta på jultill glöggen! Det ska tydligen vara en hit, även om kombinationen låter märklig.
  • Gratinerade crepes
    Läcker kvälls- eller förrätt med portvinsstuvade champinjoner.

  • Gravad fisk
    Grava din egen fisk. Kan användas till olika fiskar som lax, regnbåge, forell .... kom bara ihåg att den ska ha varit frys, helst minst två dygn. Gravad sik är också gott.
  • Gravad lax på planka
    Fisk är nyttigt...*L*

  • Gravad strömming med 4 såser
    4 varianter på gravad strömming. Varje sås är beräknad på en sats gravad. 1kg gravad strömming brukar vi fördela på 2-3 olika såser.
  • Gravlaxsås
    Gravlaxsås som även passar till skaldjur som räkor och kräftor.

  • Grebbestads köttbullar
    Recept från Abba.
  • Griljerad julskinka
    Det finns många piffiga smaker att griljera med. Detta är det gamla klassiska och det som gör att det doftar jul i hela huset. Förarbetet: Ugnsbakad julskinka eller Att koka julskinka.

  • Grönkåls-och laxpaj
    Kan njutas både varm och kall.Serveras gärna på julbordet.
  • Gyllene lax
    Gyllene lax i lyxig jultappning. Passar till Krämig risotto.

  • Halländsk långkål
    En riktig julbordsklassiker. Blir bäst om man gör den på färsk grönkål, men det går bra med den frusna också.
  • Hård sås till plumpudding
    Hard sauce for christmas pudding, heter den egentligen. Tycker att plumpuddingen är omöjlig att äta utan denna sås!

  • Hemlagade köttbullar
    Klassisk husmanskost. Kan serveras med stuvade makaroner som potatis. Gärna med gräddsås till.
  • Inlagd sill med gin och enbär
    Har ej provat men skall göra. Älskar sill i alla varianter

  • Janssons frestelse
    Vad vore en bal på... ett smörgåsbord utan Janssons? Bäst blir den med hela ansjovisar som man rensar, men "färdiga" filéer går förstås också bra.
  • Janssons frestelse
    Potatisgratäng med ansjovissmak. Serveras som kvällsvickning, middag eller som varmrätt vid julbordet.

  • Jönssons frestelse
    För många år sen döpte vi Janssons frestelse, där man ersatt fisken med skinka, till Jönssons frestelse.
  • Julens laxfrestelse
    Klassikern är här fylld med rimmad lax i stället för ansjovis.Går också bra att använda rökt lax.

  • Julig Waldorfsallad
    Waldorfsallad med äpplen, apelsin och druvor
  • Julsallad
    En nyttig och underbar sallad som man kan äta med gott samvete på julbordet.

  • Julsenap
    Håller hela julen och passar till det mesta.
  • Julsenap
    Härlig senap med smak av timjan.Passar till det mesta.

  • Kål- och apelsinsallad
    Passar fint på julbordet med bl.a. köttbullar och mycket annat gott.
  • Kålrotslåda
    En god kålrotslåda. Populär på julbordet. Serveras varm.

  • Kalvköttbullar
    Satsen räcker till 20 st små köttbullar men kan lätt fördubblas.
  • Kanelgratinerade citrusfrukter
    En lika enkel som fräsch dessert. Serveras med vaniljsås.

  • Kantarellstuvning och kantarellomelett
    Lika gott året om! Själv använder jag så här års (vinter...) frusna, förvällda kantareller, färska eller torkade går förstås lika bra. Stuvningen passar också fint i crepes el krustader. Hoppar man över grädden får man härliga smörstekta kantareller
  • Klassisk kalkonsås
    Det bästa med Stekt kalkon är kanske skyn. Av den gör man en himmelskt god sås medan kalkonen väntar på att bli uppskuren.

  • Köttbullar
    Grundrecept. Smidigt att ha i frysen.
  • Köttbullar
    Smörgåsgurka och äpple ger dessa köttbullar ny smak. Servera med potatismos, gräddsås och tärnat äpple.

  • Kryddiga köttbullar
    Goda kalla på en grov smörgås med ett glas öl eller varma tillsammans med potatismos och en krispig sallad.
  • Laphroaiglax
    Ett mycket skotskt recept som blir en rökig variant av en svensk klassiker. Passar fint på julbordet.

  • Lax- och räkpate
    Lättgjord pate för tex.julbordet.Bra som förrätt också.Kan göras i god tid innan servering.Här används Kungslaxrom,som är Abbas lyxigaste rom med stora,fina fomkorn.
  • Leverpastej
    Ett gammalt recept som jag fått av min svärmor och som i sin tur har fått det av hennes syster som var hushållslärare innan hon gick i pension. Enligt svärmor den godaste leverpastejen hon har smakat.

  • Mammas grönkål
    Grönkål när det smakar som bäst från halland.
  • Mammas Janssons Frestelse
    Gammal god ansjovisrätt.Utmärkt vickningsrätt.

  • Maritas julsallad
    En färgglad sallad med bl.a. rödkål och valnötter
  • Mina köttbullar
    Vanliga köttbullar med min kryddning. Älgfärs eller nötfärs, spelar ingen roll.

  • Mina saftiga köttbullar
    Saftiga köttbullar med mild fin smak.
  • Min Jansson
    Hittade ett klipp med "Familjen Mannerströms Julansjovislåda" i min samling. Ville ha lite grönt i den och det blev purjolök, som också gav den en annorlunda smak. Gott, sa mina gäster.

  • Mormor Berglunds Matjesröra
    En god röra till bröd och en kall öl. Tips till picknicken:Ta med röran i en burk och lägg fyllningen i tunnbröd innan serveringen.
  • Påskens & Julens måste: Ägghalvor i kall sås
    Dekorativ och favorit på jul/påskbordet. Ursprungsreceptet kommer från min farmor men jag har Maliniserat det.

  • Persiko-currysås
    En annorlunda sås som passar utmärkt till kyckling, kalkon.
  • Prins Bertils favoritströmming
    Strömming är billigt och finns att köpa färdigfiléad, både fryst och färsk. Kan bli en riktig festmåltid om man t ex gör så här!

  • Revbenspjäll
    Smaskigt till julbord och buffé.
  • Revbensspjäll, klassiska
    Det här är ett klassiskt gammalt recept på revbensspjäll till julbordet. Vill man göra det riktigt enkelt kan man hoppa över katrinplommonen, det blir gott ändå!

  • Revbensspjäll, kryddiga och piffiga
    Ett läckert alternativ till det klassiska revbensspjället.
  • Ris à la Malta
    Godaste och enklaste julefterrätten.

  • Risgrynsglass
    tycker detta låter smarrigt med var sås till!har ej hunnit testa!
  • Risgrynsgröt
    God risgrynsgröt med lite annorlunda smak kardemumma.

  • Risgrynsgröt i ugn
    En gröt som sköter sig själv i ugnen utan att bränna fast.
  • Rödkålsallad
    Fräsch och krispig sallad som passar lika bra på julbordet som till grillfesten.

  • Rörost
    Ett gammalt recept på en "ostmassa" som serveras på framförallt julbord. Gott även på tunnbrödmacka. Tips! Ett annat gammalt recept, se "vitost" (färskost), serveras med "Blana" (vispadgrädde, messmör och vaniljsocker)
  • Ruts härliga julsallad
    En jättegod sallad på färsk grönkål,fikon och äpplen.

  • Saffran- och kumminmarinerade lammracks
    Ett lite annorlunda alternativ till julbordets klassiska revben.
  • Saffranskaka i långpanna
    En saftig saffranskaka bakad i långpanna.

  • Saffrans panna cotta
    Festlig efterrätt.
  • Senapssill
    En snabbgjord klassiker,som inte får saknas på julbordet.

  • Sillsallad
    Sillsallad till buffebordet, julbordet, midsommarafton eller helt enkelt som vanlig middag.
  • Skotsk hälsosill
    Nytt recept för mig. Verkar nyttigt.

  • Snabba julköttbullar
    Steks i ugnen. Messmöret ger ett uns av sötma och hjälper till att ge köttbullarna färg.
  • Stark och söt senap
    En lättgjord senap som passar utmärkt till skinkan och prinskorven.Den är också god till lax,både gravad och rökt.Håller ungefär en vecka i kylen.Kan även frysas.

  • Stekt kalkon
    Egentligen lika lätt som kyckling, men blir lättare torr - därför är fyllningen viktig. Här är ett förslag på fyllning - variera efter egen smak! Servera med Klassisk kalkonsås.
  • Stingsill
    Inlagd sill med sting.

  • Strömming i form med citroner
    Det här var väldigt gott!!!
  • Strömmingslåda med variationer
    Det här är ett basrecept som kan varieras i det oändliga med olika kryddsättning. Vill man ha t ex kräftströmming kryddar man med dillfrö.

  • Ugnsstekta köttbullar med lingonsås
    Snabblagade köttbullar i ugn kräver mindre fett och man slipper stekos.
  • Västerbottenpaj med romröra
    Gott till glöggen,drinken eller som förrätt.

  • Vegetarisk Janssons
    En variant på den klassiska frestelsen.
  • Vitlökssill
    Krämig och god sill till jul såväl som till midsommar.

  • Vitost
    En färskost som du kokar själv. Ganska smaklös i sej själv men serveras med "blana"=(vispad grädde+ messmör + vaniljsocker och ev. kanel). Serveras främst på julbordet med övrig plockmat.

Julgodis