Youghurtbröd

Recept av Fiffiga Fia

Recept: Youghurtbröd

INGREDIENSER

portioner/st.
3 dl  vetemjöl
2 dl  rågsikt
1,25 dl  1 1/4 dl grahamsmjöl
0,5 dl  fibrex
1,5 dl  rågkross
1 dl  solrosfrön
1 tsk  salt
2 tsk  bikarbonat
3 tsk  brödkryddor
1 dl  3/4-1 dl brödsirap
6 dl  yoghurt eller filmjölk
Förslag på smaksättningar att variera med
2 msk  rivet skal av apelsin
2 tsk  pomeransskal
1 dl  russin
1 dl  hackade, torkade aprikoser
1 dl  valnötter, pinjenötter,mandel
1 dl  pumpafröer
1 dl  tranbär
1 dl  gojibär
1 dl  Hackade, torkade fikon
Garnering på brödet
2 msk  2-3 msk vetekli strös över
2 msk  2-3 msk linfrön
2 msk  2-3 msk pinjenötter
Ugn. 175 grader i 90 min
Betyg: 4.6/5 (5 röster, 9 kommentarer)

Jag tycker om grovt bröd och gärna ett bröd som går att variera typ "man tager vad man haver". Youghurten går att byta till filmjölk. Superenkelt att göra, saftigt och gott. gör gärna 2-3 limpor på en och samma gång.Går utmärkt att frysa.

Typ: Bröd
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat
Etiketter: yoghurt, filmjölk, grovt bröd, variation, saftig bröd, enkelt, billigt

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, större skål eller matberedare. Blanda sirap och yoghurt och rör hastigt ihop degen. Välj gärna någon "extra" smaksättning tex russin -men det är inte nödvändigt!Degen ska vara ganska lös. Häll upp i en avlång typ 1.5 liters, smord bakform. Den skall inte vara fylld till mer än 2/3 och grädda mitt i ugnen i 175 grader i c:a 90 minuter. Täck med folie om limpan blir för mörk. Jag brukar göra minst 2 limpor åt gången. Snabba att göra, men 90 min i ugnen.
  2. 2. Jag har ibland bytat ut även bland de torra ingredienserna tex linfrön, vetekross, dinkelmjöl. Jag byter då bort den mängden av något av de som finns i grundreceptet. Jag har bytat sirap mot honung också. Variationen är stor och då blir man heller aldrig trött på det grova brödet. Och detta blir saftigt och inte torrt och "bara nyttigt"...
  3. 3. När det gäller "förslag till smaksättning" kan du välja ett par kombinationer - tex hackade, torkade aprikoser och pomeransskal....Nötter och russin... Men ta inte så stor mängd av varje sort utan håll totalt runt 1-1,5 dl så att inte brödet blir för "tungt".
  4. 4. Eftersom brödet är lätt att göra -- men tar 90 min i ugnen så brukar jag göra 3 limpor i taget. Varje limpa får sin egen smaksättning så att det blir variation. Går utmärkt att frysa.

Dryckestips: mjölk,vatten,juice

Skapat 2010-01-05 av Fiffiga Fia, 6378 visningar, 68 utskrifter. Källa: lapptäcke-kurskompis

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

3 dl  vetemjöl
2 dl  rågsikt
1,25 dl  1 1/4 dl grahamsmjöl
0,5 dl  fibrex
1,5 dl  rågkross
1 dl  solrosfrön
1 tsk  salt
2 tsk  bikarbonat
3 tsk  brödkryddor
1 dl  3/4-1 dl brödsirap
6 dl  yoghurt eller filmjölk
2 msk  rivet skal av apelsin
2 tsk  pomeransskal
1 dl  russin
1 dl  hackade, torkade aprikoser
1 dl  valnötter, pinjenötter,mandel
1 dl  pumpafröer
1 dl  tranbär
1 dl  gojibär
1 dl  Hackade, torkade fikon
2 msk  2-3 msk vetekli strös över
2 msk  2-3 msk linfrön
2 msk  2-3 msk pinjenötter


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.