Windsorkaka

Recept av gudrun

Recept: Windsorkaka

INGREDIENSER

portioner/st.
Deg
1 dl  mjölk
25 gram  jäst
3,5 dl  vetemjöl
25 gram  margarin eller smör
1 krm  salt
2 tsk  socker
0,5 st  ägg
Pensling och garnering
0,5 st  ägg
0,5 dl  vetemjöl
0,5 dl  socker
35 gram  hackad sötmandel
2 msk  margarin eller smör
Fyllning
1,5 dl  mjölk
0,75 msk  potatismjöl
2 tsk  socker
1 st  äggula
2 tsk  till 3 tsk vaniljsocker
100 gram  margarin eller smör
2 msk  florsocker
Betyg: 5.0/5 (1 röster, 0 kommentarer)

Vetebröd med strössel och fylld med vaniljkräm.

Typ: Kakor
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat
Etiketter: Extragott, vetebröd

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Deg: Ljumma mjölken till 37 grader. Tillsätt jäst och rör tills den är upplöst.
  2. 2. Häll ungefär hälften av mjölet i en degbunke. Tillsätt och finfördela fettet i mjölet. Häll i salt, socker, ägg och degspad.
  3. 3. Arbeta degen smidig. Tillsätt resten av mjölet, spar lite till utbakning. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 tim.
  4. 4. Ta upp degen på bakbordet. Knåda den ett litet tag och forma den sedan till en rund, jämnhög kaka, ca 22 cm i diameter. Lägg den på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek eller ca 30 min i rumstemperatur.
  5. 5. Värm ugnen till 225 grader. Pensling och garnering: Blanda mjöl, socker, mandel och matfett till grynig massa= strössel.
  6. 6. Pensla kakan med ägg. Strö på strösslet. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kakan kallna. Dela den sedan i två bottnar.
  7. 7. Fyllning: Blanda mjölken, potatismjölet, sockret och äggulan i en tjockbottnad kastrull. Sjud under omrörning till en tjock kräm. Låt den kallna. Denna hemkokta kräm kan bytas ut mot färdiggjord Marsankräm.
  8. 8. Smaksätt den kalla krämen med vaniljsocker.
  9. 9. Rör matfettet smidigt med florsockret. Tillsätt den kalla vaniljkrämen i små klickar. Rör kraftigt hela tiden så att krämen blir porös och lätt.
  10. 10. Bred krämen mellan bottnarna. Låt den färdiga kakan stå kallt en stund innan den skärs i bitar.

Skapat 2007-10-28 av gudrun, 11372 visningar, 172 utskrifter. Källa: Sju Sorters kakor

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 dl  mjölk
25 gram  jäst
3,5 dl  vetemjöl
25 gram  margarin eller smör
1 krm  salt
2 tsk  socker
0,5 st  ägg
0,5 st  ägg
0,5 dl  vetemjöl
0,5 dl  socker
35 gram  hackad sötmandel
2 msk  margarin eller smör
1,5 dl  mjölk
0,75 msk  potatismjöl
2 tsk  socker
1 st  äggula
2 tsk  till 3 tsk vaniljsocker
100 gram  margarin eller smör
2 msk  florsocker


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.