Vörtbröd med mindre socker

Recept av Maja

Recept: Vörtbröd med mindre socker

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: Bli först med att betygsätta Vörtbröd med mindre socker!

Jag tycker om vörtsmaken, men vill inte ha så sött bröd. Detta är min variant. Sötman kommer från torkade frukter. Jag använder också surdeg. Receptet till surdeg finns på min sida.

Typ: Bröd
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Grovhacka frukterna och blötlägg dessa i ett par timmar gärna i porter.
  2. 2. Blanda surdeg, rumstempererad porter, jäst, sirap i en degbunke och låt stå ca 20 min.
  3. 3. Tillsätt vörtmix och havregryn. Blanda. Tillsätt sedan rågmjöl, mjukt smör och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen i degmaskin på mellanhastighet i 10-12 min.
  4. 4. Tillsätt saltet och eventuellt mer mjöl. Degen ska vara smidig och elastisk. Arbeta degen ytterligare ett par min. Sist tillsätts frukterna.
  5. 5. Ibland vill väljer jag att tillsätta frukterna först vid utbakningen. Då kan man ha olika frukter i bröden. Låt degen jäsa under bakduk 1 timma.
  6. 6. Stöt samman degen efter halva tiden. Ta upp degen på bakbordet. Dela den i 2-3 delar (beroende på storlek på brödformar). Låt vila i 10 min.
  7. 7. Tryck ut degbullarna till plattor. Strö på frukterna om du inte blandat dem i degen. Rulla ihop och lägg i smorda formar.
  8. 8. Låt jäsa under bakduk i ca 60 min till dubbel storlek. Värm ugnen till 250 grader. Snitta bröden. Spraya med vatten.
  9. 9. Grädda i nedre delen av ugnen. Sänk temperaturen direkt till 200 grader. Grädda i ca 35 min. Jag sticker in en digitaltermometer efter ca 25 min och gräddar till 96 grader.
  10. 10. Ta ut bröden och pensla med sirap och vatten. Det ger en högblank yta.

Skapat 2007-12-23 av Maja, 3945 visningar, 39 utskrifter. Källa: Variant av Mejeribolagets vörtbröd

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

3 dl  valfria torkade frukter, russin, aprikos, dadlar, fikon
50 gram  smör
2 flaskor  Porter (33 cl)
2 dl  surdeg av råg
50 gram  jäst
1 påse  vörtmix ( 90 gram)
0,5 dl  sirap (bröd)
2 tsk  salt
1 dl  havregryn
2 dl  fint rågmjöl
16 dl  vetemjöl special


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.