Svartvinbärssaft

Recept av Anneli

Recept: Svartvinbärssaft

INGREDIENSER

portioner/st.
Koka råsaft
1 kg  svarta vinbär
5 dl  vatten
Sockra råsaften
6 dl  socker / liter råsaft
För hållbarheten
1 krm  natriumbenzoat / liter råsaft
Betyg: 5.0/5 (5 röster, 5 kommentarer)

Saft kan man laga av många olika sorters bär. Viktigt är att bären är väl mogna, gärna på gränsen till övermogna för då blir saftutbytet större och saften får starkare smak.

Typ: Dryck
Kök: Skandinavien
Tillagning: Kokat
Etiketter: svartvinbär, saft, kokad saft, rödvinbär, röda vinbär, svarta vinbär, rödvinbärssaft, svartvinbärssaft

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Tips! Om du kokar saft på andra bär,ex. röda vinbär,hallon,jordgubb,blåbär, körsbär så minska vattenmängden till 3-4 dl. Krusbär däremot behöver 5 dl.
  2. 2. Fler tips! Bären behöver inte vara så välrensade, skräpet silas ju bort, men mögliga bär är inte bra. Lägg väl rengjorda glasflaskor,som du ska förvara saften i, i ugnen , 90ºC, så de blir varma innan du häller i den varma saften. Lägg en bit plastfolie mellan kork och flaska och skruva igen korken direkt efter att du fyllt flaskan.
  3. 3. Koka vatten och bär i ca. 10 minuter i en gryta/kastrull. Mosa bären under kokningen mot grytans kant.
  4. 4. Häll över saftmassan i en silduk med silställning över en hink/gryta. LÅT SJÄLVRINNA. Om man rör i eller vrider ur silduken kan saften bli grummlig. Spara bärmoset i silduken och koka eftersaft på den.
  5. 5. Mät upp den råa/osockrade saften. Häll den i grytan, koka upp den och tillsätt 6 dl socker / liter avrunnen saft. Låt kokaupp och småkoka i ca. 5 minuter. Skumma väl. Om du tillsätter mindre mäng socker så blir saften inte lika hållbar.
  6. 6. När saften kokat klart, ta lite saft i en kopp och tillsätt 1 krm = 0,5 gram natriumbenzoat/ liter avrunnen råsaft (osockrad), rör om och häll det sedan i grytan med den heta saften, rör om. Häll upp den heta saften i flaskor. Överdosering av natriumbezoat kan ge en bismak och saften bör heller inte upphettas sedan den är tillsatt.
  7. 7. Förvara saft mörkt och svalt. Alt. i plastflaskor i frysen.
  8. 8. EFTERSAFT: Bärmassan som blir kvar i silduken kan man koka upp på nytt med lite vatten, sila och koka upp på nytt och tillsätta socker, skumma. Saften blir inte lika smakfull och hållbar så använd den snarast. Man kan även hälla bärmoset i en saftmaja och ånga ur den sista saften.
  9. 9. TIPS! Ibland händer det att det varit för mycket pektin i bären och saften blir som gelé i flaskan. Tömm ut innehållet i en kastrull och tillsätt lite mer vatten och koka upp. Om det är svårt att få ur gelén ur flaskan så ställ den i hett vattenbad.

Skapat 2010-09-01 av Anneli, 44157 visningar, 311 utskrifter. Källa: Kerstin

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 kg  svarta vinbär
5 dl  vatten
6 dl  socker / liter råsaft
1 krm  natriumbenzoat / liter råsaft


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.