Stekt gås

Recept av Byhäxan

Recept: Stekt gås

INGREDIENSER

portioner/st.
1 st  gås, ca 5 kg
1 st  citron
4 tsk  salt
1,5 tsk  vitpeppar
Fyllning:
4 st  äpplen
200 gram  katrinplommon
och eventuellt
  gåsens inkråm - strupe, hjärta, muskelmage, lever
Betyg: 4.6/5 (3 röster, 9 kommentarer)

Skånes nationalrätt? Så gott och lätt att göra, men tar sin tid i ugnen. Bli inte förskräckt över att gåsen är jättelik - den krymper i ugnen! En gås på ca 5 kg räcker till 8 personer, tillbehören mättar också. Såsrecept: Sås till gås

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Etiketter: mårten, mårten gås, gåsmiddag, helstekt gås

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. 2. Putsa gåsen fri från synligt fett och gnid in den invändigt med citron. Salta och peppra sen inuti.
  3. 3. Fyll den med skalade äpplebitar och urkärnade katrinplommon. Sy, eller bind eller nåla ihop.
  4. 4. Gnid in den utvändigt med salt och peppar och lägg på galler i långpanna med ryggen upp.
  5. 5. Vänd gåsen efter ca en timme. Den behöver INTE ösas, men se till att det finns lite vatten i lånpannan så att inte skyn blir förkolnad.
  6. 6. Beräkna 3-3,5 timmars stektid. Köttsaften som sipprar ut om man sticker i lårvinkeln ska vara helt ofärgad när den är klar. Eller använd termometer. 85 graders innertemperatur i det tjocka köttet innanför lårvinkeln.
  7. 7. Ta vara på skyn, sila och försök skumma bort så mycket fett som möjligt (det blir mycket fett och lite men smakrik sky). Den blir ett fint smaktillskott till såsen.
  8. 8. Låt gåsen vila minst 15 minuter och skär sedan upp den. Skär ut bröstbitarna och skär dem tvärs över till fina skivor. Ben och vingar är ganska seniga, dem får man skära upp i mindre bitar. För att göra det riktigt elegant kan man lägga tillbaks det uppskurna bröstköttet på gåsen och servera den så med "småköttet" brevid.
  9. 9. Servera med kokt potatis (gåsen är en fet fågel, så hasselbackspotatis, råstekt och liknande kan bli lite too much), brysselkål och/eller rödkål, äpplena och katrinplommonen och äppelmos. Såsen ska få sitt egna recept.
  10. 10. Jag brukar göra sås på inkråmet, men många vill ha det att knapra på. Gör då helt enkelt så att du bryner det, saltar och pepprar och lägger det bredvid gåsen i ugnen de sista ca 45 minuterna.

Skapat 2009-10-14 av Byhäxan, 18601 visningar, 222 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 st  gås, ca 5 kg
1 st  citron
4 tsk  salt
1,5 tsk  vitpeppar
4 st  äpplen
200 gram  katrinplommon
  gåsens inkråm - strupe, hjärta, muskelmage, lever


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.