Smörgåstårta (Anneli)

Recept av Anneli

Recept: Smörgåstårta (Anneli)

INGREDIENSER

portioner/st.
2 st  tekakor
0,75 dl  mjölk
0,75 dl  grädde
2 tsk  majonäs, efter smak
Fyllning 1
200 gram  leverpastej, bredbar
1 msk  bostongurka
0,75 dl  grädde som sedan vispas
Fyllning 2
200 gram  mjukost , skinksmak
100 gram  skinka ,rökt, hackad
0,75 dl  grädde som sedan vispas
Fyllning 3
6 st  ägg, hårdkokt
3 msk  kaviar
0,75 dl  grädde som sedan vispas
Garnering
15 cm  gurka , i skivor
12 st  körsbärstomater
22 st  skinka, rökt, skivor
3 st  ägg, hårdkokt
20 st  ost, skivor
1 msk  majonäs, efter smak
1,5 dl  grädde som sedan vispas
Betyg: 4.5/5 (29 röster, 36 kommentarer)

En god smörgåstårta omtyckt av många. 4 lager. Förbered på kvällen och garneras på morgonen. (Ska den ätas på kvällen förbered på morgonen.)

Typ: Övrig
Kök: Skandinavien
Tillagning: Övrig
Etiketter: klassisk, smörgåstårtor, smörgåstårta, vickning, tilltugg, kalas, party, tårta, bjudmat, smörgås, tårta

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Börja med att koka ägg, lägg ner äggen i kallt vatten och när de precis börjar att koka, vrid ner värmen och låt sjuda i ca. 7 minuter. Låt kallna.
  2. 2. För enkelhetens skull vispa 3 dl grädde i en skål och ta 1 dl vispad grädde till varje fyllning och resten tillsätter du ca. 2-3 tsk majonäs i till att bredas på tårtan. (1,5 dl ytterligare vispas när du ska garnera tårtan.)
  3. 3. 2 st stora ca 28 cm, (bruka finnas att köpa på bageri)tekakor som dessutom är så tjocka att du kan dela dem, så det blir 4 lager. Är de inte tjocka får du ta 4 st.
  4. 4. Pensla varje botten med mjölk, innan du lägger på fyllningen, tårtan blir saftigare då. På båda sidor utom den som blir på toppen.
  5. 5. Blanda ihop fyllningarna i tre skålar.
  6. 6. FYLLNING 1: mosa 200-300 gram leverpastej och tillsätt bostongurkan. Ta 1 dl vispad grädde och rör om så den blir krämig och bredbar.
  7. 7. FYLLNING 2: Hacka 100-150 gram skinkskivor i små bitar, (som du sedan strör över den utbredda ostfyllningen). Blanda skinkmjukost med 1 dl vispad grädde, rör om.
  8. 8. FYLLNING 3: Skala och mosa äggen, tillsätt 3 msk kaviar (Kalles) smaka av , ta ev. mer kaviar.
  9. 9. Bygg ihop tårtan med fyllning mellan bottnarna.
  10. 10. Ta nu resterande av den vispade grädden och blanda i 2-3 tsk majonäs efter tycke och smak. Bred ut över hela tårtan och kanterna.
  11. 11. Ta plastfolie och klä in tårtan. Tryck till den lite. Låt nu tårtan stå svalt och "gosa till sej" minst några timmar, gärna över natten.
  12. 12. Ta bort plastfolien och vispa 1,5 dl grädde. Tillsätt majonäs efter tycke och smak. Bred ut på tårtan.
  13. 13. GARNERING: Låt nu fantasin flöda, garnera med det du tycker om. Variera gärna från gång till gång. Jag brukar tänka på att varje bit skall innehålla alla dekorationer.
  14. 14. Jag brukar börja garnera runt kanten, därefter uppepå från kanten och in mot mitten, ett varv itaget.
  15. 15. Jag brukar lägga gurkskivor/ostskivor eller salladsblad runt kanten. Skinkskivorna/ostskivorna rullar jag ihop och skär i 4 delar, ställer dem på högkant så blir de som små rosor.
  16. 16. Skinkskivorna kan även vikas ihop och sedan rullas ihop som en strut till en stor ros, som man lägger på tårtan.
  17. 17. Koka äggen och låt den kallna. Äggen delar jag i 4 klyftor. Körsbärstomater skär jag i 4 klyftor. Vanliga tomater i 8 klyftor.
  18. 18. Ibland garnerar jag även med räkor, paprika ringar/hackat, kiwi som skalats i skivor delade på 1/2, konserverade mandariner, svart kaviar, vindruvor, annanas m.m.

Dryckestips: Kaffe, te, öl,

Skapat 2007-11-20 av Anneli, 155308 visningar, 1867 utskrifter. Källa: Min egen

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

2 st  tekakor
0,75 dl  mjölk
0,75 dl  grädde
2 tsk  majonäs, efter smak
200 gram  leverpastej, bredbar
1 msk  bostongurka
0,75 dl  grädde som sedan vispas
200 gram  mjukost , skinksmak
100 gram  skinka ,rökt, hackad
0,75 dl  grädde som sedan vispas
6 st  ägg, hårdkokt
3 msk  kaviar
0,75 dl  grädde som sedan vispas
15 cm  gurka , i skivor
12 st  körsbärstomater
22 st  skinka, rökt, skivor
3 st  ägg, hårdkokt
20 st  ost, skivor
1 msk  majonäs, efter smak
1,5 dl  grädde som sedan vispas


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.