Småländska kroppkakor

Recept av Janne-G

Recept: Småländska kroppkakor

INGREDIENSER

portioner/st.
2 kg  mjölig potatis
4 st  ägg
5 dl  vetemjöl
2 tsk  salt
2 krm  nymalen vitpeppar
1,5 msk  grovkrossad kryddpeppar
Till fyllningen
2 st  gula lökar, ca 500 gram
500 gram  rimmat sidfläsk, gärna med lite mera fett
200 gram  varmrökt sidfläsk
1 tsk  mald kryddpeppar
2 krm  malda nejlikor
2 krm  mald vitpeppar
1 tsk  socker
25 gram  smör
0,5 dl  olivolja, ca
Till kokningen
1 st  gryta på minst 10 liter
6 liter  vatten
3 msk  salt
Betyg: Bli först med att betygsätta Småländska kroppkakor!

Småländska kroppkakor, de skall serveras med vit sås, skirat smör och rårörd lingonsylt! Det här receptet ger ca 20 stora härligt välfyllda kroppkakor. Ingen fara om det blir några över, de går utmärkt att frysa in.

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Kokat
Förberedelser: 60 min.
Tillagningstid: 60 min.
Total tid: 120 min.
Etiketter: Ett riktigt långkok som ger valuta för pengarna.

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Koka potatisen med skalen på dagen innan kroppkakorna skall kokas och skala dem innan de hunnit kallna helt. Förvara kallt till nästa dag.
  2. 2. Skala och hacka löken fint, skär båda sorternas fläsk först i skivor sedan i strimlor och till sist i små tärningar.
  3. 3. Stek löken i ett par omgångar i smör och olivolja, krydda med socker och nymald vitpeppar, lägg upp på ett fat när löken börjar ta lite färg.
  4. 4. Fläsket steks också i ett par omgångar tills det får lite brun färg, lägg upp det tillsammans med löken. Om man lutar stekpannan så får man inte med allt stekfettet.. En del av det feta töms bort efter den sista pannan med fläsk, lite måste dock finnas kvar.
  5. 5. Lägg tillbaka lök och fläsk i stekpannan och blanda väl. Krydda med nejlika och kryddpeppar, låt småsteka tre, fyra minuter. Luta åter på stekpannan och lägg upp på ett fat, nu skall bara lite av stekfettet komma med, låt kallna. (Även detta moment kan göras dagen innan).
  6. 6. Pressa, mal eller riv den kalla potatisen, jag föredrar köttkvarnen, salta och peppra. Arbeta in mjöl och ägg i degen som skall vara precis på gränsen till kladig. Detta kan vara lite besvärligt, men med rena och lätt mjölade händer brukar det gå bra.
  7. 7. Koka upp vatten och salt i en tillräckligt stor gryta och sänk värmen så att det bara sjuder.
  8. 8. Till varje kroppkaka tar man 100 gram av smeten, plattar ut mellan lätt mjölade händer och strör på lite grovt krossad kryddpeppar samt en rågad matsked av fyllningen. Nu formas det till en oval och lite avlång kroppkaka som läggs på mjölat underlag.
  9. 9. Lägg ner 4-5 kroppkakor i det sjudande vattnet åt gången, använd en hålslev, tänk på att det absolut inte får koka! När de flyter upp till ytan skall de sjuda i ytterligare 5 minuter.

Serveringsförslag: Skirat smör, rårörda lingon och vit sås är bara ett måste!

Dryckestips: Mjölk eller en kall öl passar bäst som dryck.

Skapat 2011-12-12 av Janne-G, 2090 visningar, 46 utskrifter. Källa: Eget recept

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

2 kg  mjölig potatis
4 st  ägg
5 dl  vetemjöl
2 tsk  salt
2 krm  nymalen vitpeppar
1,5 msk  grovkrossad kryddpeppar
2 st  gula lökar, ca 500 gram
500 gram  rimmat sidfläsk, gärna med lite mera fett
200 gram  varmrökt sidfläsk
1 tsk  mald kryddpeppar
2 krm  malda nejlikor
2 krm  mald vitpeppar
1 tsk  socker
25 gram  smör
0,5 dl  olivolja, ca
1 st  gryta på minst 10 liter
6 liter  vatten
3 msk  salt


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.