Sjötunga Walewska och pommes duchesse

Recept av Byhäxan

Recept: Sjötunga Walewska och pommes duchesse

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 4.5/5 (36 röster, 33 kommentarer)

Kungen (eller drottningen?) bland fiskrätter. Inte så svår att göra - och alldeles sagolikt god! Den dyra sjötungan kan förstås bytas ut mot billigare plattfisk. Tryffeln har jag alltid hoppat över.

Typ: Huvudrätt
Kök: Frankrike
Tillagning: Övrig
Etiketter: Sjötunga walevska, festfisk. nyår, nyårsmiddag, walevska, walewska, lyx, fest, klassisk, spätta, spättafiléer, fiskgratäng, gratäng, gratinerat potatismos, planka, fiskplanka, fiskgratäng, rödspätta

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Sätt ugnen på 275-300 grader. Smörj en stor ugnsfast form. Börja med potatismoset.
  2. 2. Skala och skär potatisen i bitar och koka mjuka. Pressa eller mosa den noga. Blanda in smör, äggulor och kryddor.
  3. 3. Spritsa (eller klicka) ut moset längs formens kanter. Förgratinera i ugnen tills moset fått lätt färg.
  4. 4. Lägg filéerna dubbel- eller tredubbelvikta i en vid panna. Fyll på med vin och buljong.
  5. 5. Lägg på lock och sjud mycket sakta i 5-10 minuter beroende på fiskens storlek. Kan också göras under folie i ugn 200 grader i ca 15 minuter.
  6. 6. Lägg upp fisken på fatet med potatismoset och håll varmt under folie.
  7. 7. Koka ihop fiskspadet till hälften. Använd en stor kastrull och koka häftigt utan lock så går det fort.
  8. 8. Blanda under tiden smör och mjöl till en jämn smet (en beurre manié). Vispa ca 1 dl av grädden.
  9. 9. Sänk värmen och klicka ner smörblandningen under vispning. Späd med 3-4 dl av den ovispade grädden.
  10. 10. Koka och vispa tills såsen tjocknar. Tag kastrullen från värmen och vispa i äggulan och 1-2 msk smör.
  11. 11. Smaka av med salt, ev några droppar citronsaft och en försiktig doft av cayennepeppar. Vänd ner den vispade grädden.
  12. 12. Slå såsen över fisken och sätt in i ugnen med grill på allra högsta värmen. Passa noga det går fort! Potatisen och såsen ska bara få en svagt gyllene färg.
  13. 13. Garnera med hummer (eller räkor), smörfrästa champinjonhattar ,(ev tryffel) och servera omedelbart. Succén är given!
  14. 14. Tips: Frys ner äggvitorna som blev över.
  15. 15. Tips: Den här rätten kan också göras på planka, gör då såsen lite tjockare så blir det inte så rinnigt.

Dryckestips: Ett alsacevin eller en Chablis eller Sancerre passar perfekt. Annars vatten.

Skapat 2007-12-04 av Byhäxan, 151212 visningar, 15319 utskrifter. Källa: Olika kokböcker, egen mix från dessa

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

800 gram  sjötunga
1,5 dl  torrt, vitt vin
1,5 dl  stark fiskbuljong eller motsvarande fond
25 gram  rumsvarmt smör
1 msk  vetemjöl
4 dl  vispgrädde, ev något mer
1 st  äggula
25 gram  smör, ev något mer
1 st  lite salt - smaka av!
1 krm  cayennepeppar - smaka av!
12 st  medelstora potatisar av mjölig typ
75 gram  smör (eller lite mindre)
2 st  äggulor
0,5 tsk  salt - smaka av!
1 krm  vitpeppar
10 st  färska champinjoner, inte för stora
4 st  stora hummerbitar (detta byter jag ut mot 0,5 kg fina räkor)
4 st  tryffelskivor (kan uteslutas, kostar mer än det smakar, enligt min mening)


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.