Saffranskaka i långpanna

Recept av Anneli

Recept: Saffranskaka i långpanna

INGREDIENSER

portioner/st.
5 st  ägg
7,5 dl  strösocker
200 gram  smör , smält
2 påsar  saffran a´ 0,5 g
6 dl  mjölk
6,5 tsk  bakpulver
14 dl  vetemjöl
1 dl  pärlsocker
Betyg: 4.4/5 (14 röster, 5 kommentarer)

En saftig saffranskaka bakad i långpanna.

Typ: Kakor
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Etiketter: kaffe, julbak, saffranskaka, långpanna, saffranssockerkaka, bak, saffransruta

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Sätt på ugnen på 200 grader. Klä en stor långpanna (ca.40x50cm) med bakplåtspapper.
  2. 2. Vispa ägg och strösocker pösigt.(7,5 dl = 660 gram) i en stor bunke, större än 3,5 liter, för det blir mycket smet.
  3. 3. Smält smöret och blanda i saffran (2 påsar saffrana´0,5 gram). Tips! Om du använder hel saffran så använd en mortel och lägg i saffran plus lite strösocker och mortla runt lite så saffran blir mindre.
  4. 4. Blanda vetemjöl och bakpulver. (14 dl vetemjöl = 840 gram, 6,5 tsk bakpulver = ca. 30-31 gram eller 0,25 dl)
  5. 5. Blanda nu ihop allt utom pärlsocker och det smälta smören och vispa/rör ihop till en klumpfri smet. Häll sedan i det smälta smöret och rör om försiktigt, inte vispa för då kan kakan bli kompakt.. Häll ut smeten i långpannan.
  6. 6. Strö pärlsocker över kakan. 1 dl är ganska lagomt. Man kan även utesluta pärlsockret och istället bara dofta över med lite florsocker strax innan servering.
  7. 7. Grädda mitt i ugn, ca. 23-30 minuter. Grädda inte för länge , kolla med sticka. Olika från ugn till ugn. Jag ställer taimer på 23 minuter och kollar då med en sticka, är den kletigt tar jag några minuter till o.sv. Låt kakan kallna och skär i lagomt stora bitar, 30 eller 42 bitar.
  8. 8. Denna kaka kan man även göra utan saffran och ev. tillsätta annan kryddning som pepparkakskryddor, kardemumma m.m eller som grund till en långpannekaka med någon god glasyr.

Dryckestips: kaffe, mjölk

Skapat 2007-11-20 av Anneli, 41880 visningar, 1096 utskrifter. Källa: En vän

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

5 st  ägg
7,5 dl  strösocker
200 gram  smör , smält
2 påsar  saffran a´ 0,5 g
6 dl  mjölk
6,5 tsk  bakpulver
14 dl  vetemjöl
1 dl  pärlsocker


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.