Färspiroger

Recept av Moaboa

Recept: Färspiroger

INGREDIENSER

portioner/st.
Deg:
25 gram  jäst
25 gram  smör eller margarin
2,5 dl  mjölk
1 tsk  salt
1 tsk  socker
3 dl  grahamsmjöl
3 dl  vetemjöl (2-3 dl)
Fyllning:
2 st  gula lökar
1 st  morot
100 gram  svamp (ICA.se föreslår skogschampinjoner)
1 msk  olja
300 gram  quorn- soja- eller köttfärs
1 dl  vatten
2 dl  crème fraiche
0,5 msk  soja
1 msk  balsamvinäger
1 msk  honung
1 tsk  salt
1,5 krm  peppar
2 tsk  rosmarin (ingick i originalreceptet, men personligen tycker jag att det (med fördel) kan uteslutas)
Pensling:
1 st  ägg
Betyg: 4.5/5 (2 röster, 2 kommentarer)

Detta recept hette från början 'Köttfärsfyllda piroger med svamp', men eftersom jag inte äter kött har jag bytt ut köttfärsen mot quorn och har aldrig provat dem med köttfärs i; men det är alltså det de är tänkta för från början.

Typ: Vegetarisk
Kök: Övrigt/Vet ej
Tillagning: Ugn
Etiketter: snacks/mellanmål/buffé/picknick/förrätt/vegetariskt/färs/quorn/soja/pirog/piroger

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Häll lite av blandningen över jästen och rör till den löst sig. Tillsätt resten av mjölkblandningen, salt, socker, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta till smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
  2. 2. Skala och finhacka löken. Skala och grovriv moroten. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs lök, morot och svamp.
  3. 3. Tillsätt quornfärsen och fräs till den är upptinad och finfördelad. Användes köttfärs ska denna fräsas till den är smulig och har fått fin färg. Häll över vatten och crème fraiche. Tillsätt soja, balsamvinäger och honung. Krydda med salt, peppar och rosmarin. Låt puttra i 8-10 min. Låt fyllningen kallna.
  4. 4. Ta upp degen på ett bakbord och knåda den någon minut. Dela den därefter i 7-8 jämnstora bitar. Rulla bitarna till jämna bullar som sedan kavlas ut till runda ca 0,5 cm tjocka kakor.
  5. 5. Lägg en klick fyllning på varje rundel och vik ihop till en avlång pirog. Nyp ihop skarvarna på pirogerna så att de sluter tätt kring fyllningen. Vill man kan man för att dels förstärka förseglingen, dels för att få det att se snyggare ut 'omlottvika' skarven hela vägen längs med pirogen eller trycka till med en gaffel.
  6. 6. Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa övertäckta ca 20 min. Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader ca 12 min. Låt svalna under bakduk på galler.

Serveringsförslag: Grönsallad.

Dryckestips: Vad man känner för och vad som passar för sammanhanget.

Skapat 2009-07-12 av Moaboa, 2613 visningar, 56 utskrifter. Källa: Gammalt recept från ICA.se.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

25 gram  jäst
25 gram  smör eller margarin
2,5 dl  mjölk
1 tsk  salt
1 tsk  socker
3 dl  grahamsmjöl
3 dl  vetemjöl (2-3 dl)
2 st  gula lökar
1 st  morot
100 gram  svamp (ICA.se föreslår skogschampinjoner)
1 msk  olja
300 gram  quorn- soja- eller köttfärs
1 dl  vatten
2 dl  crème fraiche
0,5 msk  soja
1 msk  balsamvinäger
1 msk  honung
1 tsk  salt
1,5 krm  peppar
2 tsk  rosmarin (ingick i originalreceptet, men personligen tycker jag att det (med fördel) kan uteslutas)
1 st  ägg


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.