Porterstek

Recept av Anel-Nevs

Recept: Porterstek

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 4.5/5 (2 röster, 5 kommentarer)

God stek, som med fördel kan serveras med gröna bönor, gelé samt Inlagd gurka (pressgurka) o Hasselbackspotatis á la Lena. Steken räcker till 6-8 pers. Används ej all sky till såsen; frys in o tina upp, när ny god sås ska fixas.

Typ: Huvudrätt
Kök: Övrigt/Vet ej
Tillagning: Kokat
Etiketter: Nyår, fest, porter, stek, grytstek, fransyska, svarta vinbär, nyårssupé

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Putsa och bryn köttet runtom i lite smör i en stekgryta. Ta grytan från värmen och tillsätt porter, buljong och soja. Låt småkoka ett par minuter, skumma väl. Tillsätt lök, vitlök och morot.
  2. 2. Mixa vinbären grovt med vattnet och rör ner det tillsammans med socker i grytan (eller använd koncentrerad svartvinbärssaft och uteslut socker). Tillsätt enbär, pepparkorn och timjan. Låt sjuda under lock ca 50 minuter. Vänd köttet och sjud ytterligare 50 minuter, el. tills stektermometern visar 70 grader. Ös köttet då och då med buljongen. Låt köttet dra i buljongen ca 20 minuter. Ta upp köttet, vira in det i alluminiumfolie. Sila buljongen.
  3. 3. Sås: Koka upp buljong med grädde och koka ett par minuter. Rör ut mjölet med lite vatten och vispa ner det i såsen. Låt koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.
  4. 4. Skär upp steken i tunna skivor. Servera köttet tillsammans med såsen, potatis, gelé, gurka eller annat som ni gillar.

Skapat 2010-04-25 av Anel-Nevs, 14896 visningar, 376 utskrifter. Källa: Ingela Persson ur H Fällströms bok KÖTT

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1,5 kg  fransyska
  smör till grytan
2 flaskor  porter (á 33 cl)
3 dl  kalvbuljong
0,5 dl  soja (Muschroom soy)
1 st  gul lök, i grova bitar
3 st  vitlöksklyftor, delade
1 st  morot, i grova bitar
2 dl  svarta vinbär el. 1 dl konc svartvinbärssaft
1 msk  vatten
1 dl  farin- el. råsocker
10 st  (till 12) torkade enbär
6 st  svartpepparkorn
0,5 knippe  timjan el. 1 tsk torkad timjan
6 dl  buljong från steken
3 dl  vispgrädde
3 msk  vetemjöl
1 tsk  farinsocker(jag tog Muscovadosocker)
  salt
  svartpeppar, nymald


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.