Porterstek

Recept av Anneli

Recept: Porterstek

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 4.2/5 (7 röster, 2 kommentarer)

Köttstek av nöt (går även bra med älg) som kokas i porter, svartvinbärsaft, soya och olika kryddor. Av buljongen blir det en mustig och god mörk sås.

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Kokat
Etiketter: älgstek, stek, sås, middag, kokat, enkelt, bjudmat

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Välj kött, nöt eller älg. 1,5 kg står det i receptet men går lika bra med större eller mindre bit. 1 stek räcker till många personer.
  2. 2. Koktiden varierar beroende hur stor steken är ( 700 gram tog ca. 1 timme). Använd köttermomeret så ser du när det är klart. 77 grader genomstekt.
  3. 3. Blanda alla ingredienser (utom det som ska vara till såsen) i en större gryta, porter, svartvinbärssaft, kinesisk soya, timjan, 5-6 st enbär, 5-6 st svartpepparkorn, 2-3 st köttbuljongtärningar, gul och vit lök.
  4. 4. Koka upp och lägg i köttet. Låt sjuda i 1,5-2 timmar, vänd steken några gånger under koktiden (ex. 1 ggr/halvtimme)
  5. 5. När temperaturen i stekens tjockaste del är 77 grader är den klar, genomstekt. Ta grytan från värmen och låt steken ligga kvar i grytan ca. 20-30 minuter. Tag upp steken och linda in den i ugnsfolie och låt vila.
  6. 6. Spara buljongen till såsen, sila buljongen för att få bort kryddor och löken. Tillsätt grädden och låt koka upp innan du häller i redningen..
  7. 7. Gör en toppredning till såsen, vispa/skaka ihop 4-5 msk vetemjöl och 1,5 dl kallt vatten. Häll lite i taget i buljongen, tills du fått lagomt tjock sås. Låt såsen koka i några minuter.
  8. 8. Servera med kokt potatis eller kokt pressad potatis. TIPS!Om det blir potatis över kan du göra kroppkakor dagen efter.
  9. 9. Svartvinbärsgelé är gott till och använder du älgkött så är det även gott med rönnbärsgelé.
  10. 10. Kokta grönsaker, morötter, kålrötter, blomkål, broccoli, passar utmärkt som tillbehör eller rårivna morötter.

Serveringsförslag: Kokt pressad potatis, kokta eller rårivna morötter, gelé,

Skapat 2008-03-28 av Anneli, 33735 visningar, 615 utskrifter. Källa: Brorsdottern

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1,5 kg  benfritt nötkött av rostbiff, fransyska, högrev,innanlår eller ytterlår
1 flaska  Porter-öl 33 cl
1 dl  svartvinbärssaft, koncentrerad
1 dl  kinesisk soya
1 tsk  timjan
5 st  enbär, krossade
5 st  svartpepparkorn, krossade
2 st  Köttbuljongstärningar
2 st  vitlöksklyftor
1 st  gul lök i bitar
1 st  all buljong från stekgrytan
3 dl  grädde
4 msk  vetemjöl
1,5 dl  vatten


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.