Syndigt god porterstek

Recept av Byhäxan

Recept: Syndigt god porterstek

INGREDIENSER

portioner/st.
1,6 kg  stek, benfri
1 flaska  Porter (33 cl)
1,5 dl  kinesisk soja
1,5 dl  outspädd svartvinbärssaft eller 3 dl madeira eller portvin
6 st  svartpepparkorn
6 st  krossade enbär
2 tsk  timjan, torkad
2 st  stora vitlöksklyftor
1 st  stor gul lök i klyftor
2 st  köttbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond
Såsen (det viktigaste)
8 dl  sky
5 msk  vetemjöl
2 dl  grädde (valfri procent men kokbar)
Om såsen blir för ljus - använd sockerkulör, den ska vara riktigt mörk.
Betyg: 4.4/5 (142 röster, 128 kommentarer)

Så enkel att göra och så god. Såsen är svart som synden och smaken härligt kraftig. Köttet kan vara av älg eller nöt. Innanlår, rostbiff eller fransyska.

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Kokat
Etiketter: oxstek, nyår, nyårsmiddag, älgstek, älgkött, oxkött, husmanskost, festmat, porter, porterbiff

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Välj en gryta där köttet kommer att ligga "lite trångt".
  2. 2. Klyfta löken och dela vitlöken. Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
  3. 3. Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter. Vänd på köttbiten.
  4. 4. Om du har en köttermometer för kokning så stick in den i tjockaste delen av köttet. Annars kan du räkna med drygt 1,5 timmar tills temperaturen i köttet är 70-75 grader.
  5. 5. Låt köttet kallna i sitt spad. Minst 30 minuter, men gärna över natten. Man kan också servera den direkt, men det där med att kyla den är enligt ursprungsreceptet.
  6. 6. Sila ner skyn i en stor kastrull - det ska bli MYCKET sås! Späd med vatten om det behövs så det blir 8 dl.
  7. 7. Red med grädde/mjölblandning och koka sakta i 3-5 minuter. Någon kryddning behövs inte - den smakar massor!
  8. 8. Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat och häll på den heta såsen.
  9. 9. Färdigt att servera!

Serveringsförslag: Ugnsstekta potatisklyftor är perfekt till. Annars hemmagjort potatismos eller vanlig kokt potatis. Gärna stekta smålökar (sockra lite på dem när du steker så blir de vackra). Sockerärter, haricot verts mm passar också till. Och lite gelé.

Dryckestips: Allt utom saft, läsk eller kaffe.

Skapat 2007-11-16 av Byhäxan, 477184 visningar, 25311 utskrifter. Källa: egen

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1,6 kg  stek, benfri
1 flaska  Porter (33 cl)
1,5 dl  kinesisk soja
1,5 dl  outspädd svartvinbärssaft eller 3 dl madeira eller portvin
6 st  svartpepparkorn
6 st  krossade enbär
2 tsk  timjan, torkad
2 st  stora vitlöksklyftor
1 st  stor gul lök i klyftor
2 st  köttbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond
8 dl  sky
5 msk  vetemjöl
2 dl  grädde (valfri procent men kokbar)


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.