Plommonspäckad kryddig picnicbog

Recept av GOE

Recept: Plommonspäckad kryddig picnicbog

INGREDIENSER

portioner/st.
1 500 gram  picnicbog eller karré
25 gram  smör
20 st  plommon utan kärnor
1,5 tsk  salt
1,5 msk  pepparmix (Santa Maria)
5 cm  riven ingefära
Rostade rotsaker:
5 st  medelstora potatisar
2 st  stora morötter
1 st  medelstor kålrot
1 st  Stor rödlök
Gräddsås:
1 dl  sky
2 dl  vatten
1 msk  kalvfond
2 dl  grädde
2 msk  vetemjöl
  salt, peppar, soja
Betyg: 3.8/5 (5 röster, 4 kommentarer)

Pepparmix smaksätter köttet, picnicbog eller karré. Serveras med en len och mild gräddsås.

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. 2. Gör ett hål rakt igenom steken med hjälp av brynstål. Fyll hålet med plommon. Bind upp steken med bomullssnöre. Gnid in köttet med salt. Bryn steken runt om i en stekgryta med smör.
  3. 3. Gnid in steken med pepparmix och riven ingefära. Lägg tillbaka steken i grytan och sätt i en stektermometer i tjockaste delen av köttet. Häll ca 1 dl vatten i botten av grytan så det inte bränns. Stek köttet tills innertemperaturen är 80-85 grader (ca 2 timmar).
  4. 4. Skala rotsakerna och löken. Skär dem i klyftor/stavar och lägg dem i en större bunke. Häll på rapsolja eller smör- och rapsolja och vänd runt rotsakerna. Salta och peppra.
  5. 5. När köttet stekt i ca 1 timme och 30 min läggs rotsakerna i grytan på sidan om köttet. Ställ tillbaka grytan i ugnen i ytterligare ca 30 minuter.
  6. 6. När termometern visar att köttet är klart tas det upp ur grytan och rullas in i ugnsfolie och får vila medan såsen kokas. Ös upp en dl sky ur grytan. Om rotsakerna inte är genomstekta kan de stå kvar i ugnen en stund till.
  7. 7. Såsen: Blanda 1 dl sky, 2 dl vatten och 1 msk kalvfond i en kastrull och koka upp. Skaka samman grädde och mjöl i en redningsbägare och häll ner i såskastrullen under vispning. Koka såsen i 3 minuter. Smaksätt med salt, vitpeppar och soja.
  8. 8. Skär upp steken och lägg skivorna ovanpå de rostade rotsakerna i en varm ugnsform. Servera med gräddsåsen, rostade rotsaker och svartvinbärsgelé.

Skapat 2010-03-16 av GOE, 10182 visningar, 188 utskrifter. Källa: Variant på recept från HJ

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 500 gram  picnicbog eller karré
25 gram  smör
20 st  plommon utan kärnor
1,5 tsk  salt
1,5 msk  pepparmix (Santa Maria)
5 cm  riven ingefära
5 st  medelstora potatisar
2 st  stora morötter
1 st  medelstor kålrot
1 st  Stor rödlök
1 dl  sky
2 dl  vatten
1 msk  kalvfond
2 dl  grädde
2 msk  vetemjöl
  salt, peppar, soja


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.