Olivbröd på surdeg

Recept av groblo

Recept: Olivbröd på surdeg

INGREDIENSER

portioner/st.
700 gram  ljummet vatten
15 gram  jäst
1 030 gram  Manitobe Cream eller Vetemjöl special
2 msk  olivolja
300 gram  rågsurdeg
33 gram  havssalt
2 dl  hackade svarta oliver
1 msk  oregano
Betyg: Bli först med att betygsätta Olivbröd på surdeg!

Saftigt och supergott olivbröd som står sig länge! Smakar nybakat i flera dagar!

Typ: Bröd
Kök: Övrigt/Vet ej
Tillagning: Bakat
Förberedelser: 160 min.
Tillagningstid: 30 min.
Total tid: 230 min.
Etiketter: olivbröd, grekiskt, surdeg, surdegsbröd, rågsurdeg, oliv, rågsurdegsbröd, nyttigt

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Smält jästen i vattnet i en stor bunke.
  2. 2. Tillsätt resten av ingredienserna.
  3. 3. Arbeta degen tills den fått en fin elastisk konsistens. Gör ett glutenprov om du vill eller gå på känsla.
  4. 4. Täck över bunken med platfolie och låt jäsa i 2 h.
  5. 5. Baka ut två limpor på ordentligt mjölade bakplåtspapper, annars är risken att de fastnar!
  6. 6. Sätt den ena i kylskåpet så att den inte blir överjäst medans den andra får jäsa i rumstemperatur.
  7. 7. Sätt in en gjutjärnsgryta utan lock mitt i ugnen på galler i 250 grader. Brödet som jäser i rumstemperatur är färdigt när ugnen blivit varm.
  8. 8. När du är säker på att grytan också blivit ordentligt varm ta ut den och stjälp i brödet som är färdigjäst. Sätt på locket på grytan och sätt in i ugnen igen. Grädda ca 30-40 minuter. Brödet ska ha en temperatur på ca 96-98 grader i mitten, då är det klart. För er som inte har en termometer - gå på er magkänsla, känn på brödets skorpa då och då efter ca 25 minuter.
  9. 9. När brödet är färdigt, ta ut det och låt svalna inlindat i en bakhandduk.
  10. 10. upprepa nu gräddningsprocessen med nästa bröd!

Serveringsförslag: Gott med smör och skinka!

Skapat 2012-06-04 av groblo, 579 visningar, 15 utskrifter. Källa: Mitt eget

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

700 gram  ljummet vatten
15 gram  jäst
1 030 gram  Manitobe Cream eller Vetemjöl special
2 msk  olivolja
300 gram  rågsurdeg
33 gram  havssalt
2 dl  hackade svarta oliver
1 msk  oregano


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.