Nässelsoppa

Recept av Byhäxan

Recept: Nässelsoppa

INGREDIENSER

portioner/st.
2 liter  späda brännässlor
2 msk  finskuren gräslök eller mycket finhackad gul lök
2 msk  smör
2 msk  vetemjöl
0,5 krm  fänkålsfrön
1 liter  höns- eller grönsaksbuljong
och eventuellt för att få en lenare smak:
1 dl  vispgrädde
Tillbehör:
1 st  hårdkokta ägghalvor, mängd efter önskemål
1 st  ev creme fraiche om man inte har grädde i soppan
Förslag till andra smaksättningar:
1 st  finhackad vitlöksklyfta
1 krm  riven muskotnöt
0,5 tsk  timjan
0,5 dl  mycket finskuren purjolök
0,5 msk  riven pepparrot
Betyg: 5.0/5 (5 röster, 6 kommentarer)

Snart är dom här, nässlorna. Så länge dom är späda är dom en tillgång. Receptet är det traditionella, sen kan man variera med allehanda kryddor. Fast frågan är om inte det enkla är det godaste.

Typ: Soppa
Kök: Skandinavien
Tillagning: Kokat
Etiketter: Husmanskost, vitaminrikt, vår, vegetariskt

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Rensa bort dem grövsta stjälkarna från nässlorna.
  2. 2. Skölj dem mycket noga i kallt vatten, det är ofta sand i bladvecken.
  3. 3. Koka upp vatten med 0,5 tsk salt per liter.
  4. 4. Lägg i nässlorna och koka i 5 minuter. Sila sen av spadet och släng det.
  5. 5. Krama ur nässlorna och hacka dem fint.
  6. 6. Skär gräslöken eller löken.
  7. 7. Smält smöret i en kastrull, lägg i nässlorna och fänkålsfröna och låt dem fräsa på svag värme några minuter.
  8. 8. Strö över vetemjölet, rör om och späd med buljongen.
  9. 9. Koka sakta i 3-4 minuter, tillsätt ev grädde och smaka av med salt och peppar.

Serveringsförslag: Gott med nybakt bröd till

Dryckestips: Mjölk, öl, vatten

Skapat 2008-01-27 av Byhäxan, 57503 visningar, 486 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

2 liter  späda brännässlor
2 msk  finskuren gräslök eller mycket finhackad gul lök
2 msk  smör
2 msk  vetemjöl
0,5 krm  fänkålsfrön
1 liter  höns- eller grönsaksbuljong
1 dl  vispgrädde
1 st  hårdkokta ägghalvor, mängd efter önskemål
1 st  ev creme fraiche om man inte har grädde i soppan
1 st  finhackad vitlöksklyfta
1 krm  riven muskotnöt
0,5 tsk  timjan
0,5 dl  mycket finskuren purjolök
0,5 msk  riven pepparrot


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.