Lyxiga lussekatter

Recept av Anne

INGREDIENSER

portioner/st.
75 gram  jäst
100 gram  smör
4 dl  mjölk
1 dl  vispgrädde
1 dl  socker
1 dl  vit sirap
250 gram  lätt Kesella
2 paket  saffran
200 gram  mandelmassa
17 dl  vetemjöl (gärna special)
2 krm  salt
1 tsk  vaniljsocker
1 tsk  kardemumma
1 st  ägg till pensling
1 dl  russin
Betyg: 4.3/5 (13 röster, 7 kommentarer)

Dessa blir snabbt allas favoritbullar. De håller sig saftiga flera dagar. Kardemumman och vaniljen, som bara anas, gör bullarna extra goda.

Typ: Kakor
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. 1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och blanda ner mjölk, grädde, sirap, socker och kesella.
  2. 2. Stöt saffran i mortel med en sockerbit och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör till den löst sig.
  3. 3. Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan. Tillsätt hälften av mjölet tillsammans med övriga kryddor. Blanda väl och tillsätt sedan resterande mjöl men spara 1 dl till utbakningen.
  4. 4. Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken. Den ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk. Låt den jäsa 35 minuter.
  5. 5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela den i lagom stora bitar och rulla ut till lussekatter. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussekatt. Låt jäsa under bakduk ca 35 min. Sätt på ugnen på 225 grader.
  6. 6. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Skapat 2007-12-01 av Anne, 22095 visningar, 398 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

75 gram  jäst
100 gram  smör
4 dl  mjölk
1 dl  vispgrädde
1 dl  socker
1 dl  vit sirap
250 gram  lätt Kesella
2 paket  saffran
200 gram  mandelmassa
17 dl  vetemjöl (gärna special)
2 krm  salt
1 tsk  vaniljsocker
1 tsk  kardemumma
1 st  ägg till pensling
1 dl  russin


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.