Köttfärslimpa

Recept av Nettan Olausson

Recept: Köttfärslimpa

INGREDIENSER

portioner/st.
1 kg  köttfärs
1 st  gul lök
2 st  ägg
1 dl  ströbröd
1,5 dl  mjölk
1 dl  grädde 40%
2,5 tsk  salt
1 tsk  vitpeppar
50 gram  smör
1,5 tsk  kulörsoja
Gräddsås
75 gram  margarin
0,5 dl  vetemjöl
2 dl  vispgrädde
4 dl  buljong från köttfärslimporna
1 tsk  salt, eller efter smak
2 krm  vit eller svartpeppar
2 tsk  strösocker
1 tsk  kulörsoja ev.
Betyg: 4.5/5 (282 röster, 184 kommentarer)

ÅÅhhh den är gudagod! MÅSTE Provas!! Du blir inte besviken.

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Etiketter: köttfärs, köttfärslimpa, husmanskost, gott, lättlagad, lättlagat

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Blanda ströbröd, mjölk och grädde samt hälften av saltet och pepparn i en skål. Knäck äggen över skålen. Blanda väl och låt massan stå och dra ett par minuter.
  2. 2. Skala och finhacka eller riv löken och häll den i skålen . Tillsätt köttfärsen och blanda väl. Tillsätt successivt resten av saltet och pepparn, så att det fördelas jämnt i köttfärssmeten
  3. 3. Dela upp smeten i tre lika stora delar och forma tre "limpor" av dem (så att de är 4-5 cm höga, 1-1½ dm breda och 2-2½ dm långa).
  4. 4. Ett tips är att doppa händerna i kallt vatten för att köttfärssmeten inte ska fasta på händerna då smeten formas till limpor.
  5. 5. Smörj en ugnsform med hälften av smöret/margarinet. Placera ut de tre köttfärslimporna i formen.
  6. 6. Smält resten av smöret/margarinet i en kastrull. Tillsätt sojan i kastrullen och rör om. Pensla därefter varje köttfärslimpa med smör- och sojablandningen innan den gräddas i 200 gr ca 40 minuter mitt i ugnen.
  7. 7. Den buljong som bildas i ugnsformen, till följd av ugnsstekningen, tas tillvara för en gräddsås. För att få mer buljong är det lämpligt att hälla i ett par dl vatten i formen efter halva stektiden.
  8. 8. Gräddsås:
  9. 9. Lägg maragrinet i en kastrull, gärna av aluminium. När margarinet har smält, häll i vetemjölet och vispa ordentligt så att mjölet löser sig i matfettet. Tillsätt buljongen från limporna och rör om hela tiden så att en jämn sås uppstår.
  10. 10. Häll i grädden och salta och peppra såsen, samt tillsätt honungen (alternativt strösockret) och låt den koka upp, så att den blir tjockare.
  11. 11. Smaka av så att såsen får rätt mängd salt och peppar. Anpassa mängden kryddor efter eget tycke. Tillsätt även lite soja (för färgens skull).
  12. 12. Låt såsen sjuda, det vill säga koka på svag värme, i 15-20 minuter.

Serveringsförslag: Kokt potatis och en fräsch sallad

Skapat 2007-12-22 av Nettan Olausson, 706619 visningar, 30505 utskrifter. Källa: anrell

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 kg  köttfärs
1 st  gul lök
2 st  ägg
1 dl  ströbröd
1,5 dl  mjölk
1 dl  grädde 40%
2,5 tsk  salt
1 tsk  vitpeppar
50 gram  smör
1,5 tsk  kulörsoja
75 gram  margarin
0,5 dl  vetemjöl
2 dl  vispgrädde
4 dl  buljong från köttfärslimporna
1 tsk  salt, eller efter smak
2 krm  vit eller svartpeppar
2 tsk  strösocker
1 tsk  kulörsoja ev.


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.