Kolbullar

Recept av geronimo

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 4.5/5 (6 röster, 3 kommentarer)

En bastant maträtt som skogshuggarna och kolarna tillagade och åt ute i de stora skogarna vid avverkning och kolmilning. Stekes helst över öppen eld, som ger en speciell smak.

Typ: Övrig
Kök: Skandinavien
Tillagning: Stekt
Etiketter: Billigt och gott

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Tärna fläsket och stek 1/4 av det knaprigt i en kolbullepanna gärna i flytande smör = en stekpanna gjord av vanlig 1 mm svartplåt och med långt träskaft.Blanda mjöl salt och vatten till en smet, och häll 1/4 över fläsket.Stek över inte allt för het brasa ca 3 min.Vänd "bullen" och stek ca 2 min på den andra sidan.
  2. 2. Kolbullesmeten kan lagas hemma för att sedan hällas på en flaska att tas med.Likaså kan fläsket stekas hemma och frysas i portionspåsar och tas med.
  3. 3. En ”riktig” kolbullestekare använder aldrig stekspade eller annat verktyg för att vända bullen, utan vänder naturligtvis genom ”kastupp-metoden”. För att lyckas med detta måste bullen vara nästan genomstekt. Man ser detta genom att luta pannan och taxera hur mycket smet som ej hunnit gräddas, en liten skvätt smet kan få åka runt. Innan man vänder bullen ser man till att ingen står framför sig.
  4. 4. När så är kollat, knycker man medpannan tills bullen hoppar lös, varefter bullen skakas fram och en bit upp påstekpannans framkant. Nu kastar man upp kolbullen i luften, skriker TJOHO och tar ned den galant i pannan igen. Man får hoppas den snurrat bara ett halvt varv. Återigen en liten varning, då det i kastögonblicket flyger flott och okontrollerade halvfabrikat som kan skada det mesta, så se upp!
  5. 5. Kolbullepannan är tillknycklad 1 mm järnplåt som försetts med ett brunbränt träskaft med lädersnöre i. Pannan kan diskas efter behag men bör torkas och förvaras torrt, då den annars kan rosta, som i sig är helt ofarligt men kan se knepigt ut. Första två till tre kolbullarna kan vara svåra att kastvända i ny panna men när den väl är instekt är det inga problem. Ut i skogen Ät och njut!!
  6. 6. Ni som inte har nå´n skog i närheten, men ändå vill prova.Stek på grillen som måste ha ett ställbart galler, annars blir det för varmt eller "håll pannan i luften"

Serveringsförslag: Serveras med lingonsylt.Även messmör finns det De som serverar till

Dryckestips: Gärna en kall öl till eller kaffe, kokat över elden

Skapat 2009-04-07 av geronimo, 43806 visningar, 364 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

4 dl  vetemjöl (eller 2 dl kornmjöl och 2dl vetmjöl)
6 dl  vatten
1 tsk  salt
4 hekto  saltat fläsk (gärna fett fläsk)


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange


Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.