Karelska piroger

Recept av Anneli

Recept: Karelska piroger

INGREDIENSER

portioner/st.
Pirogdeg
2,25 dl  vatten
1 tsk  salt
6 dl  rågmjöl
Fyllning
2 dl  grötris, rundkorningt
4 dl  vatten
6 dl  mjölk
1 tsk  salt
Pensling se instruktionen
Äggsmör
3 st  ägg, hårdkokt
150 gram  smör ,rumsvarmt
Betyg: 4.5/5 (2 röster, 2 kommentarer)

Karjalan piirakka. De finska pirogerna från Karelen är välkända och serveras överallt i Finland. Det är öppna piroger fyllda med en risgrynsgröt och serveras med äggsmör. De smakar gott till soppa eller som en lätt kvällsrätt.

Typ: Övrig
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Etiketter: karelska piroger, karjalan piirakka, pirog, risgrynsgröt, soppa

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Koka ris och vatten ca. 10 minuter, själv tillsätter jag även 1 msk smör. Späd med mjölken och tillsätt salt.
  2. 2. Koka under lock på svag värme ca. 45 minuter eller tills riset är mjukt och allt fått grötkonsstens, späd med mer mjölk om det behövs. Låt gröten kallna. Tips! Koka gärna gröten kvällen innan.
  3. 3. Arbeta samman vatten (i orginalreceptet står det 2-3 dl vatten), salt och mjöl till en smidig deg.(Jag använde grovt rågmjöl men man ska nog använda fint rågmjöl) ( I vissa andra recept så innehåller degen även vetemjöl,ex.4 dl rågmjöl och 2 dl vetemjöl)
  4. 4. Forma den till en rulle ca. 5 cm i diameter och skär den i 12 bitar. Kavla ut varje bit till en mycket tunn rundel, ca. 14 cm i diameter. I Finland använder man en speciell kavel som är tjockare på mitten. (Jag använde vetemjöl på bakbordet)
  5. 5. Stapla rundlarna på varandra med lite mjöl emellan. (I vissa andra recept står det även att man ska låta degen nu vila i 30-40 minuter, min deg vilade i 12 minuter)
  6. 6. Borsta bort mjölet på degrundlarna och bred på ca. 2 matskedar fyllning. Vik upp runt kanterna lite över fyllningen. Vecka kanterna. Pirogerna ska se ut som en liten bred båt.
  7. 7. Lägg pirogerna på en bakplåtsklädd plåt. Grädda dem i mitten av ugnen i 250 grader i ca. 10-12 minuter.
  8. 8. PENSLING: Pensla pirogerna med smält smör blandat med lite mjölk direkt när de tas ut ur ugnen.
  9. 9. Pirogerna ska svalna och mjukna en stund. Lägg dem på en bakduk i en långpanna och lägg en bakduk över pirogerna.
  10. 10. Hacka de hårdkokta äggen och blanda dem med rumsvarmt smör och servera äggsmöret till pirogerna, en del låter äggsmöret kallna i kylen. Äggsmöret varierar från recept till recept. Alt. Smält smöret och servera med ägghack.
  11. 11. Tips från kokaihop medlem: Man kan vispa ett ägg i gröten precis innan man drar den från spisen. Då rinner inte gröten över kanterna när man gräddar pirogerna. Om man kokar gröten kvällen innan, kan den göras lösare, då den tjocknar till när den kallnar.
  12. 12. Så här tycker jag om Pirogerna. De föll mej inte i smaken direkt, ganska grov deg, kan i och för sej bero på att jag använde grovt rågmjöl. Men ändå kunde jag inte låta bli att ta en tugga till och en till....Undrar hur de smakar när ett proffs bakar dem?

Skapat 2007-12-07 av Anneli, 19417 visningar, 109 utskrifter. Källa: Barbro Lönnegren, pasta, paj, pirog & pizza

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

2,25 dl  vatten
1 tsk  salt
6 dl  rågmjöl
2 dl  grötris, rundkorningt
4 dl  vatten
6 dl  mjölk
1 tsk  salt
3 st  ägg, hårdkokt
150 gram  smör ,rumsvarmt


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.