Kalkon med örtsmör

Recept av Kent Bobits

Recept: Kalkon med örtsmör

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 4.7/5 (7 röster, 7 kommentarer)

En otroligt saftig kalkon som jag fick inspiration från Gordon Ramsay (på TV). Såsen skapades helt av stundens inspiration men blev så uppskattad att jag väljer att beskriva även denna.

Typ: Huvudrätt
Kök: USA
Tillagning: Ugn

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Plocka inkråmet ur kalkonen och torka ur den inuti. Halsen används till såsen så spara den. Mixa de hackade örterna med det rumstempererade smöret. Om du använder tryffel ska denna finhackas och blandas i örtsmöret (själv använde jag några droppar tryffelolja). Fyll en sprits med blandningen.
  2. 2. Håll kalkonen med en hand och för in den andra handens fingrar, med start från kalkonens nacke och ner mot bröstet. För handen mot undersidan av bröstet mot låren och separera skinnet från köttet. Du kommer att skapa en stor ficka som kommer att fyllas av örtsmöret. Spritsa in smöret i fickan över bröstet och låren. Massera försiktigt över skinnet för att få en jämn spridning av örtsmöret.
  3. 3. Värm ugnen till 225°C. Öppna innanmätet på kalkonen, krydda med salt och peppar och fyll med lökarna, apelsinhalvorna, vitlöken, lagerblad och timjankvistar. Bind fast lår och vingar med steksnöre. Placera kalkonen med bröstsidan upp, i en stor ugnsform. Finspruta över lite olivolja och krydda rikligt. Stek i ca 10-15 minuter tills skinnet är krispigt och gyllenbrunt. Sänk temperaturen till 175°C och stek i ca 30 minuter per kg. Ös kalkonen ofta under stektiden.
  4. 4. Testa om kalkonen är klar genom att göra ett sticktest. Det ska komma klar färglös vätska från stickhålet när kalkonen är klar (man kan behöva lägga över folie på slutet så att kalkonen inte blir bränd). Ta ut kalkonen från ugnen och slå in den i folie. Nu ska kalkonen ligga och "dra till sig" i minst 30 minuter. Tranchera och servera med tillbehör och sås
  5. 5. Medan kalkonen är i ugnen passar det bra att börja med fonden till såsen. Fräs smöret i en kastrull. tillsätt halsen, hjärtat, löken, morötterna och timjan. Låt fräsa en stund. häll i vattnet och buljongtärningarna + ev salt och peppar. Fonden får gärna stå och småkoka några timmar. Sila av fonden. Fräs smör och vispa i mjölet. Tillsätt fonden (fortsätt vispa) och pressa i apelsinerna och citronen. Ha gärna i lite rödvin i såsen. Tillsätt soya och en nypa socker. Låt koka på svag värme.
  6. 6. Häll i lite steksky i såsen. Vispa nu i grädden i såsen och smaka av...

Serveringsförslag: Friterade potatisskivor inte helt fel

Skapat 2008-12-27 av Kent Bobits, 36704 visningar, 1766 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 st  kalkon på 5,5-6 kg
1 st  havssalt efter smak
1 st  Grovmald svartpeppar efter smak
2 st  stora gula lökar i halvor
1 st  apelsin i halvor
1 st  vitlöksklyfta (som delats horisontellt)
2 st  lagerblad
1 knippe  timjanskvistar
1 st  olivolja, att spruta med
1 st  paket Italienska örter (djupfrysta färska)
1 msk  hackad timjan
250 gram  rumstempererat smör eller margarin
1 st  tryffel eller tryffelolja
2 msk  smör eller margarin (till fonden)
1 st  kalkonhals
1 st  kalkonhjärta
2 st  morötter
1 st  gul lök
1 knippe  timjankvistar
1 liter  vatten
2 st  hönsbuljongtärningar
1 nypa  salt efter smak
1 nypa  vitpeppar efter smak
3 msk  smör eller margarin (till såsen)
5 msk  mjöl
0,5 dl  rödvin
3 st  apelsiner
1 st  citron
1 nypa  strösocker
5 dl  grädde
1 st  kinesik soya efter smak
1 st  steksky från kalkonen


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.