Janssons frestelse

Recept av Anneli

Recept: Janssons frestelse

INGREDIENSER

portioner/st.
750 gram  potatis ca. 8-10 st
2 st  lök, gul, hackad
100 gram  ansjovisfiléer
3 msk  ansjovisspad från ansjovisen
2,5 dl  grädde
2 msk  smör
1 msk  ströbröd
Betyg: 5.0/5 (8 röster, 12 kommentarer)

Potatisgratäng med ansjovissmak. Serveras som kvällsvickning, middag eller som varmrätt vid julbordet.

Typ: Huvudrätt
Kök: Övrigt/Vet ej
Tillagning: Ugn
Etiketter: vickning, julmat, julbord, middag, potatis, ansjovis, buffe

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Skala rå potatis och lägg dem i kallt vatten så missfärgar de inte.
  2. 2. Skala och hacka löken, Fräs den ev. i lite smör i stekpanna.
  3. 3. Öppna ansjovisburken, häll INTE bort spadet. Skär ansjovisen i små eller stor bitar eller använd dem hela. (Jag använder ansjovis och spad från en burk Abbas Grabbestads ansjovis orginal 125 gr, (81 gr avrunnen).)
  4. 4. Strimla potatisen för hand eller i matberedare med pommesfritt rivjärn eller potatispress som gör pommesfritt. Det ska var ganska fina strimlor som strips.
  5. 5. Smöra en ugnsäker form och i den varvar du potatis, lök, ansjovis. Börja och sluta med potatis.
  6. 6. Blanda ansjovisspadet, (det som fanns i burken) med hälften av grädden och häll över potatisen.
  7. 7. Strö över med ströbröd och klicka på några klickar med smör.
  8. 8. Grädda i 200 grader, mitt i ugnen i ca. 45 minuter. Prova med en sticka att potatisen är klar. Späd runt kanterna med resten av grädden efter drygt halva tiden.
  9. 9. Tips! Servera gärna janssons frestelse med rödbetor och hacckade kokta ägg, gott!

Skapat 2007-11-03 av Anneli, 9403 visningar, 282 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

750 gram  potatis ca. 8-10 st
2 st  lök, gul, hackad
100 gram  ansjovisfiléer
3 msk  ansjovisspad från ansjovisen
2,5 dl  grädde
2 msk  smör
1 msk  ströbröd


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.