Inlagda rödbetor

Recept av Anneli

Recept: Inlagda rödbetor

INGREDIENSER

portioner/st.
1 kg  rödbetor, färska
2 liter  vatten
Ättikslag
1,5 dl  ättiksprit(12%)
5 dl  vatten
2 dl  socker
5 st  kryddnejlikor hela
För hållbarheten
1 tsk  natriumbensoat
Betyg: 3.3/5 (3 röster, 0 kommentarer)

Rödbetor kokta och inlagda i ättikslag.

Typ: Tillbehör
Kök: Skandinavien
Tillagning: Kokat
Etiketter: rödbeta, vegetariskt

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Hantera rödbetorna varsamt. Skador gör att rödbetan "blöder" och tappar färgen och försämrar smaken. Skär av blasten ca. 4 cm från rödbetan.
  2. 2. Tvätta, skölj och ev. borsta försiktigt rödbetorna utan att skada skal, rotspets och blaststumpen.
  3. 3. Lägg rödbetorna i en större kastrull och häll på vatten så att det täcker rödbetorna. Jag lägger de största i botten och de minsta längst upp. Varför? Se tipset nedan.
  4. 4. Koka upp och låt koka nästan mjuka, 20-45 minuter beroende på storleken. Ta tid.
  5. 5. Ta upp dem och lägg dem i kallt vatten och skär av rotspetsen och blaststumpen och dra av skalet. Skiva upp rödbetorna, gärna med tandad kniv, i en bunke.
  6. 6. Blanda alla ingredienser till ättikslagen i en större kastrull och koka upp den. Lägg i de skivade rödbetorna och koka i några minuter.
  7. 7. Ta 1 dl av lagen i en kopp och tillsätt natriumbensoat och rör om, tar ett tag innan det smälter. Häll det i lagen och rör om, sedan du plockat upp rödbetorna.
  8. 8. Plocka upp rödbetorna och lägg dem i varma väl rengjorda glasburkar. Häll på med ättikslagen ända upp så att det täcker rödbetorna. Skruva på locket direkt. Förvara svalt. Färdig att ätas förlande dag.
  9. 9. TIPS! När 20 minuter har gått plockar jag upp de allra minsta ca.3-4 cm i diameter. Låter de övriga fortsätta koka. Efter ca. 30 minuter plockar jag upp nästa storlek o.s.v. De största får koka i ca. 45 minuter.
  10. 10. Provsmak på färska, kokta, varma rödbetor med lite salt och en klicka smör är ett måste.
  11. 11. Rödbetor kan serveras som tillbehör till många maträtter. pyttipanna, korvstroganoff, pölsa, kalvsylta, köttgryta, köttbullar...till och med på tunnbröd smörgås med blana (vispad grädde och messmör) eller messmör.

Skapat 2008-10-01 av Anneli, 12082 visningar, 179 utskrifter. Källa: Egen blandning

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 kg  rödbetor, färska
2 liter  vatten
1,5 dl  ättiksprit(12%)
5 dl  vatten
2 dl  socker
5 st  kryddnejlikor hela
1 tsk  natriumbensoat


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.